inspiration

Parga- byn, stränderna och tips på sevärdheter

Förtjust är ordet som bäst beskriver hur jag känner för Parga. Jag är förtjust. Jag är betagen av hennes prakt där hon huserar längs sluttningen ner mot vattnet omgiven av gröna, trädbeklädda berg, det blå-gröna vattnet som larmar mot land, de brokiga husen som bestiger bergets fot och hennes orediga gränder som bjuder på lockande vattenhål och butiker för oss tillfälliga besökare.

Parga. (Foto: Markus Olsson)

Parga är en charterdestination och det märks. Här vaggar skandinaver fram längs hamnpromenaden i för resan inköpta lösa och lediga kläder. Var än du befinner dig hör du de svenska tungorna prata om dagens intryck och morgondagens föreställningar. Och hur är vädret där hemma egentligen? Men det har också sin charm och nya bekantskaper knyts med hemlandets bordsgrannar.

Parga vy från borgen. (Foto: Markus Olsson)

Längs den stenlagda hamnpromenaden konkurrerar tavernor, restauranger, kaféer och barer om både din hunger och törst. Här kan du välja att äta klassisk grekisk husmanskost, experimentell grekisk husmanskost och rätter inspirerade av de internationella köket. Blå- och vitrutiga bordsdukar på slitna bord till höger och de senaste stålborden med upptryckta underlägg till vänster.

Parga Town Beach. (Foto: Markus Olsson)

Musik och sorl blandas med glada tillrop och skratt. Solen går sakta ner bakom bergen och det mjuka varma dagsljuset blir allt svagare. Lyktorna längs med vattenkanten tar över solens uppgift att belysa de ännu solvarma gatorna i Pargas vattennära strög.

Baros Restaurant i Parga. (Foto: Markus Olsson)

En av Pargas mest charmiga restauranger är Baros som ligger till höger om piren om du står med näsan i riktning mot havet. I en smal, vinröd byggnad serveras grekiska, lokala viner och vällagad mat i två plan. På den här sidan av hamnpromenaden är stämningen lite mer avslappnad och det är lätt att helt enkelt låta tiden ha sin gilla gång ackompanjerad av friskt, grekiskt vin och riktigt goda smaker.

Baros Restaurant i Parga. (Foto: Markus Olsson)

I Parga finns i första hand två stycken stränder, Parga Town Beach och Valtos Beach, som båda ligger på promenadavstånd. Längs kusten finns betydligt fler stränder och den kuperade terrängen kräver i regel ett motorfordon för förflyttning till dessa, landsvägen eller till sjöss.

Valtos Beach, Parga. (Foto: Markus Olsson)

Valtos Beach är den stora stranden norr om Parga där den närmast byn har grov sand blandad med småstenar men som ju längre bort den sträcker sig övergår till mjuk sand. Här finns solstolar och parasoller som säljs in av bofasta, vana att charma turister. Ovanför stranden ligger flera restauranger och om du en dag känner dig djärv kan du även prova på en och annan våghalsig vattensport.

Parga Town Beach. (Foto: Markus Olsson)

Parga Town Beach är en betydligt mindre strand och blir därmed snabbt full på förmiddagen. Solstolar och medhavda brokiga badhanddukar trängs om utrymmet i den gyllengula grova sanden. Det är lätt att, mellan alla kroppar indränkta i solksyddsfaktor, ändå bli förtrollad av det blå-gröna vattnet och stenformationerna en bit ut i havet. Ovanför stranden finns flera serveringar och en kall ö tar på något sätt lite längre tid att dricka här medan du med trollbundna ögon granskar omgivningarna.

Går du över till andra sidan av udden strax intill så finns även en mindre strand, Krioneri Beach, att nyttja.

Ett av Pargas mest tydliga landmärken är den venetianska borgen från 1000-talet. Uppe på den högsta udden markerar den sitt revir och skapar tankar på vad som en gång har varit. Utsikten ner mot Parga är värd alla trappsteg upp till befästningen och du får fritt, och på egen risk, röra dig uppe i borgen bland ruiner och otämjd växtlighet. En restaurang ger möjlighet till en fantastisk kombination av utsikt och förtäring. Utsiktsrikt, inträdesfritt men inte helt riskfritt.

När charterbolag etablerar sig på en ort kommer ofta en rad olika utflyktsmöjligheter med på köpet. Vi turister behöver alternativ till vår vistelse och Parga är inget undantag. Paxos och Antipaxos, Acheron River, Korfu stad och Meteora är några av de lokaliteter som skyltas hos olika arrangörer. Området, Epirus, har mycket att erbjuda sina besökare och med hyrbil kan du bland annat upptäcka små byar, regionhuvudstaden Ioannina och fler mäktiga antika teatrar.

Här kan du läsa om min resa runt till de antika teatrarna: Ancient Theaters of Epirus- en resa i en av Greklands vackraste regioner (länk)

Här kan du läsa mer om museet för silversmide i Ioannina: The silver smithing museum i Ioannina (länk)

Torget i Perdika. (Foto: Markus Olsson)

Jag gjorde att par korta avstickare från Parga, den ena till den lilla sömniga bergsbyn Perdika och den andra var en ordnad tur till Acheron River. Acheron River står dock kvar på min bucket-list då den ordnade turen från hamnen i Parga enbart tar dig en kort bit upp längs floden för att sedan lämna av dig för en kopp kaffe i Ammoudia och därefter erbjuda ett stopp vid Lichnos Beach för hemfärd med valfri båt. Den utflykten rimmade inte riktigt med min bild av forsande vatten längs steniga flodbäddar i skogsmiljö med möjlighet att se gamla stenbroar i slöjlikt solljus som silas genom bladverken.

Fiskare vid Acheron River, Parga. (Foto: Markus Olsson)
Ammoudia Beach, Parga. (Foto: Markus Olsson)

Fyra dagar i Parga går försvinnande fort och mitt resesällskap har nu lyft mot Aten medan jag ska spendera ett par dagar i Ioannina innan jag tar mig an den första ön på denna resa, Paxos.

Hitta i Parga:

Aktuella inreseregler till Grekland: Inreseregler (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen