2 juli 2024

Briam- ugnsbakade grönsaker

Huvudrätter
Briam, eller Briami, är ugnsbakade grönsaker i olivolja, hackade tomater samt vitlök och kan utan tvivel ätas som ensamrätt då den långa koktiden lockar fram härligt mustiga och djupa smaker. Servera gärna Briam med en massa fetaost som bryter bra mot de uttrycksfulla smakerna.

Briami passar även utmärkt som tillbehör till olika kött- och fiskrätter.

Ingredienser (6 port)

2 aubergine
2 zucchini
250 gr bondbönor
2 potatisar
2 morötter
2 paprikor (valfri kulör)
2 tomater
6 färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
2 dl tomatjuice
1,25 dl hackad persilja
Salt & peppar

Tillagning

Skär auberginen och zucchinin i grova bitar, salta lätt och låt det dra i cirka en timme. Krama därefter försiktigt ur överflödig vätska. Du kan hoppa över detta steg men då blir Briamin vattnigare.

Värm ugnen till 200 grader.

Ansa bondbönorna och skär potatisen, morötterna, paprikorna, champinjonerna och löken i grova bitar. Hacka tomaterna och persiljan. Blanda allt tillsammans med auberginen och zucchinin på en djup plåt. Häll över olivoljan och tomatjuicen. Pressa över vitlöken samt salta och peppra efter smak. Rör försiktigt om grönsaksröran. Baka i mitten av ugnen i nästan två timmar. Rör om Briamin två gånger under bakningen. Om grönsakerna börjar får för mycket färg tidigt kan du täcka plåten med aluminiumfolie.

Servera Briamin varm eller rumstempererad, gärna med en massa fetaost över. Briamin kan ätas som ensamrätt men fungerar även bra som tillbehör till kött eller fisk.