2 juli 2024

Taramosalata- en grekisk röra

Röror & såser
Taramosalata är en grekiska mezerätt och/ eller dipp och /eller vad helst du vill ha den till. Det finns ett antal varianter av hur du kan göra en taramosalata där den största skillnaden är om du använder vitt bröd eller kokt potatis som grund. I det här receptet gick jag den kokta potatisvägen.

Taramosalta görs vanligtvis på karp- eller löjrom men går även bra att göra på röd stenbitsrom om du inte får tag på någon av den andra rommen.

Taramosalata passar bra som tillbehör till framför allt fisk- och grönsaksrätter. Själv älskar jag att dippa bröd i taramosalatan och då gärna som en förrätt.

Ingredienser (8-10 personer)

3 kokta potatisar (ca 390 gr okokt potatis)
0,5 rödlök
100 gr röd stenbitsrom
1 dl olivolja
0,5 citron (3 msk pressad citronsaft)
Salt & vitpeppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala och dela varje potatis i fyra bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken riktigt fint. Pressa ner den kokta potatis i en skål och tillsätt rödlök och stenbitsrom. Rör om. Rör sedan ner olivoljan lite i taget och rör till sist ner pressad citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Hacka några kvistar bladpersilja och strö över vid servering. Dippa och njut.

Taramosalata gjord på vitt bröd



Om du istället vill använda vitt bröd (200 gr) ska det vara dagsgammalt och ha legat i blöt i vatten i cirka 15 minuter. Krama ur vattnet ur brödet. Ta lite bröd i taget och blanda taramosalatan i en mixer. Taramosalatan blir till en jämnare smet i mixern.