Recept på Horta- kokta grekiska örter

Det här kan vara det absolut enklaste receptet på en grekisk rätt som dessutom går att använda till i princip allt på matbordet. Horta. Underbart enkla, goda Horta. I Grekland plockar man helt enkelt de vilda örter som finns till hands och gör sin Horta utifrån det. Jag själv är inte så kunnig på ätbara gröna blad och vågar mig inte på att ta det naturen har att erbjuda utan låter matbutiken stå för det gröna.

Horta står för ”vilda örter” eller, som jag har sett i vissa artiklar, till och med för ogräs men gemensamt är att det i huvudsakligen är gröna blad som du kokar lätt, kryddar och serverar med olivolja och citron. Enklare än så kan det inte bli. Och det är förbannat gott. Det goda i det enkla helt enkelt. I det här receptet använde jag uteslutande bladspenat men det går som sagt att ta det som finns till hands som rödbetsblast, spenatsorter, nässlor, blad från blomkål, broccoli etc.

Ingredienser

Önskad mängd grönt
En skvätt vinäger
Salt
Citron
Olivolja

Tillagning

Skölj det gröna. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt en tesked salt och en skvätt vinäger. Lägg ner det gröna och låt det koka i upp till 20 minuter. Ju spädare blad du använder desto kortare koktid. När det gröna har kokats mjukt häller du av vattnet och låter Hortan rinna av i ett durkslag. Lägg Hortan i en skål, ringla över olivolja, pressa över citronsaft, salta och peppra lätt. Kan serveras både varm och rumstempererad.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen