2 juli 2024
Grekisk paj med fetaost, tomat och dill
Huvudrätter
Det här är en enkel, vegetarisk paj med smaker från Grekland och Medelhavet. Servera med en tomatsallad i vinägrettsås.
Ingredienser
Pajdeg
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Fyllning
250 gr körsbärstomater
1 gul lök
150 gr fetaost
Svarta oliver
1 knippe dill
3 ägg
2 dl mjök
Salt
Peppar
Tillagning
Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i tio minuter.Skiva körsbärstomaterna och löken. Sprid ut tomat- och lökblandningen pajskalet. Hacka dillen och strö över tomaterna och löken. Lägg på oliver efter smak. Smula över fetaosten. Vispa tre ägg med mjölk, salta och peppra, och häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggsmeten har stelnat och pajen har fått en fin färg.