2 juli 2024

Gyrospaj med tzatziki

Huvudrätter
Okej, det här kanske inte var min mest briljanta idé men det är ändå en idé. Jag älskar verkligen Gyros och började klura på en alternativ servering... om så bara för skojs skull. Så, genom att baka ett pajskal med gyroskrydda och sedan fylla det med gyros, potatis, tomater och röd lök för att sedan ringla över tzatziki strax innan servering så blir det i alla fall en alternativ servering.

Ingredienser (1 paj)

Pajskal



3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk vatten
1 nypa salt
2 msk gyroskrydda

Pajinnehåll



600 gr fläskkarré
2 potatisar
2 tomater
0,5 röd lök
3 msk gyroskrydda
Salt & peppar
Olivolja

Recept på tzatziki hittar ni här: Tzatziki (länk)
Recept på egen gyroskrydda hittar ni här: Gyroskrydda (länk)

Tillagning

Starta med att göra iordning tzatzikin och ställ den kallt.

Fortsätt sedan med pajskalet. Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt, gyroskrydda och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter tills det har fått fin färg.

Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och baka dem i ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden potatisen står i ugnen, skär du köttet i tunna skivor och steker det i lite olivolja Tillsätt gyroskrydda och salt och stek köttet tills det har fått fin färg. Skär tomaterna i klyftor och skiva rödlöken. Fyll pajskalet med alla ingredienser och ringla över tzatziki strax innan servering.

Tips: lägg fläskkarrén i frysen i tre-fyra timmar innan du ska skära den. Det går lättare att skära tunna skivor om köttet är delvis fryst.