2 juli 2024

Recept på Sofrito- grekisk köttgryta från Korfu

Huvudrätter
Mina dagar på Korfu är nu tre veckor bort och längtan efter Grekland är som alltid stor. Den liksom infinner sig så fort jag kliver av planet på Arlanda och tankarna rusar iväg om var och när jag kan göra nästa resa till Grekland.

Ett anspråkslöst sätt att hantera saknaden är att laga grekisk mat och med hjälp av smakminnen förflytta mig tillbaka för en stund. Ikväll har jag förflyttat mig tillbaka till Agios Spiridon Beach i Paleokastritsa (Korfu) där jag åt min livs första Sofrito, en köttgryta med hög syra, mycket vitlök, kapris och persilja. Underbart gott.
Sofrito

Ingredienser (4 port)

800 gr nötkött
0,5 dl vetemjöl
3 vitlöksklyftor
1,25 dl vitt vin
1 dl vit balsamvinäger
1 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
1 matsked socker
50 gr kapris
1 citron
Persilja
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Rensa köttet och skär det i mindre bitar. Lägg köttet i en skål, strö över vetemjöl, salta och peppra lätt och vänd runt köttet i mjölet ordentligt. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olivolja i omgångar tills det får en fin gyllenbrun färg. Lägg över köttet i en gryta.

Pressa över vitlöksklyftorna och tillsätt vin, vinäger samt socker. Koka upp. Tillsätt kycklingbuljongtärningen och vattnet. Låt köttgryta småputtra i cirka två timmar. Tillsätt mer vatten om det behövs.

När grytan har kokat klart, tillsätt saften och skalet av en citron, kapris samt hackad bladpersilja efter smak. Jag använde närmare 100 gr.