inspiration

Sifnos: Åtta underbara (8) saker du inte får missa

Sifnos i ögruppen Kykladerna är en av de grekiska öar som har gjort ett riktigt stort intryck på mig. Totalt har det blivit tre resor över över elva år till denna pärla och samtidigt som turismen utvecklas så har de ändå lyckats behålla mycket av charmen.

På Sifnos finns fantastiska möjligheter till vandring vilket är en av de aktiviteter som jag ägnar mig mest åt när jag är i Grekland. Jag älskar de grekiska bergen och de gamla vandringslederna och åsnestigarna som går att följa i all oändlighet. Tänk dig att få känna historien i att människor har vandrat där i årtionden och längre än så för att ta sig mellan olika platser på de olika öarna.

Sifnos har förstås även annat än vandring att erbjuda såsom fina stränder, kulinariska läckerheter och olika sevärdheter. Här kommer åtta tips på sevärdheter och smakupplevelser du inte får missa på Sifnos.

1 Kamares

Kvällsvy över Kamares. (Foto: Markus Olsson)

När du anländer till Sifnos kommer du till den lilla hamnbyn Kamares som har en riktigt fin sandstrand som skyddas av höga bergssluttningar på vardera sida om sanddynen. Strax intill stranden ligger den lilla byn med sina vita hus med blå detaljer och inhyser faktiskt en av de bästa pizzarestaurangerna jag någonsin har upplevt, Da Claudio- Restaurante Italiano. Missa inte den pizzan när ni är här!

De gånger jag har rest till Sifnos så har jag bott i Kamares som har goda bussförbindelser med resten av ön och gillar du att vandra precis som jag så finns det bra vandringsleder som startar just här.

Missa inte heller en av övärldens bästa gyros på Ablémonas.

Kamares Sifnos
Kamares Beach. (Foto: Markus Olsson)

2 Apollonia

Apollonia Sifnos
Apollonia. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia är Sifnos huvudby, Chora, och ligger högt belägen på öns mitt. Här finns Sifnos största utbud av restauranger, kaféer och barer. De vita husen är byggda tätt intill varandra med klassiska små gränderna som skapar just det där kykladiska virrvarret som så många av oss inte kan få noga av.

Om du bor någon annanstans på ön är det lätt att ta bussen hit då alla bussar passerar Apollonia. Avstånden är relativt korta och en taxiresa är heller inte särskilt lång. Gillar du att shoppa så finns det flest butiker i Apollonia även om jag skulle säga att det inte direkt är ett shoppingmecka.

Ett riktigt bra bageri, Το Σταυρι Bakery Φουρνος, ligger i utkanten av Apollonia på vägen mot Kamares. Väl värt att ta en promenad dit för att prova bakverken och framför allt pajerna.

3 Vandring

Vandringsled. (Foto: Markus Olsson)

Ja, som sagt, Sifnos är en fantastisk ö att vandra på och har väl märkta vandringsleder och gamla åsnestigar som tar dig mellan de olika byarna. Vyerna är magiska och ger dig utsikt mot närliggande öar och det azurblåa Medelhavet. Jag har utgått från både Kamares, Apollonia. Kastro och Fáros vid mina vandringar på ön och det finns leder som passar både den vane och nybörjaren. Tänk på att det inte finns någon skugga så ta med dig rikligt med vatten.

Även om lederna är väl märkta kan det vara bra att köpa en karta med alla vandringsleder på. Skulle du mot all förmodan känna dig vilse i en korsning så är kartan ett bra hjälpmedel. Kartorna finns att köpa i olika butiker på ön.

4 Keramik

Keramik från Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos är känd för sin keramik och den gamla tradition av keramiskt hantverk som har anor från långt före Kristus födelse. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i Medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr. På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi.

Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde. Det finns fler olika keramiker på ön som har sin alldeles säregna stil så passa på att åka runt på Sifnos och se vad som tilltalar just dig.

5 Kastro

Kastro Sifnos
Kastro. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos Kastro på östkusten tillhör en av den grekiska övärldens bäst välbevarade och spektakulära Kastron. Här är historien påtaglig men samtidigt nutida för innanför Kastro´s skyddande hölje bor det fortfarande Sifnosbor. Precis i utkanten av Kastro ligger ett par restauranger i etage där du kan njuta av god mat och dryck.

Kastro Sifnos
Kastro. (Foto: Markus Olsson)

Det kan vara lite knepigt med parkering upp vid Kastro så för att undvika huvudbryt kan du ta bussen från Apollonia.

6 Kikärtssoppa

Sifnos har ett gott rykte när det kommer till maten som serveras här. En av deras specialiteter och som du hittar på flertalet restauranger är kikärtssoppan. Kikärtssoppan kan ses om ett officiellt söndagsmål som de i alla fall tidigare avnjöt efter söndagsgudstjänsten.

Kikärtssoppa Sifnos
Kikärtssoppa från Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Ska den tillagas enligt ett traditionellt recept så ska den tillagas på låg värme i ugn över natten. 

Vill du prova på att laga den själv? Här har du receptet: Recept på kikärtssoppa (länk)

7 Artemonas

Artemonas har nästan vuxit ihop med Apollonia och är minst lika vacker och charmig med sina vitkalkade hus och smala gränder. Plötsligt kan en taverna dyka upp i en smal öppning mellan husen och det är helt klart värt att spendera lite tid här och vandra omkring i den kyliga miljön. Det tar inte många minuter att gå från Apollonia till Artemonas.

Arteminas Sifnos
Artemonas. (Foto: Markus Olsson)

De flesta bussar på ön startar sina turer från Artemonas så det är lätt att utgå härifrån till andra delar av ön.

8 Klostret Chrisopigi

Klostret Chrisopigi byggdes på 1650-talet och ligger på en klippa som går rakt ut i vattnet. Klippan är delad i två delar och förbinds med en liten bro. Enligt en legend befann sig två flickor på klippan då de blev angripna av pirater. Flickorna bad till Jungfru Maria om hjälp och klippan sprack då mitt itu.

Klostret Chrisopigi Sifnos
Klostret Chrisopigi. (Foto: Markus Olsson)

Klostret Chrisopigi hittar du på Sifnos sydöstra sida, nära byn Fáros.

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Sifnos (länk)

Hitta till sevärdheter och smakupplevelser på Sifnos:

Läs mer: Boka färja till de grekiska öarna (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen