5 saker att se och göra på Serifos i Kykladerna

Att öluffa i Kykladerna är bedårande njutbart och samtidigt sorglöst med tanke på de goda kommunikationerna ögruppen har att erbjuda. I Kykladerna är de kubistiska husen så vita att de gnistrar i solskenet, de små byarna bjuder på hisnande snirkliga gränder och strändernas mjuka fina sand förför besökarna listigt varje gång de kliver i land på en ö. Serifos reserverar sig förstås inte ifrån detta utan serverar allt och lite till.

Serifos ligger mellan öarna Kithnos och Sifnos i västra Kykladerna med en yta som upptar cirka 73 kvadratkilometer av jordens yta. Serifos är en bergig och ganska karg ö men med små bördiga dalar som en skarp kontrast. Stora delar av kusten består av branta bergssluttningar men mellan dessa bråddjup bjuder vackra bukter in till fina strandupplevelser.

Jag har bara varit på Serifos en gång så jag har otaliga företeelser kvar att uppleva men det jag har fått möjlighet att erfara sammanfattar jag här i fem punkter (utan inbördes ordning).

1 Chora

Chora Serifos
Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Serifos Chora är en av Kykladernas mest spektakulära huvudbyar och vilar tryggt högt ovanför kustremsan dit färjorna anländer. Hon är vacker att beskåda på avstånd men ännu skönare att förvirra sig bort i genom att tumla runt bland hennes snåriga stenlagda gränder.

Chora, Serifos. (foto: markus Olsson)
Chora Serifos
Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson

2 Livadi/ Livadakia

Livadi Serifos
Livadi, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Serifos hamn by eller egentligen byar, Livadi och Livadakia, har liksom snirklat ihop sig i varandra och skapat ett enda litet samhälle. När jag var på Serifos var det här jag bodde med tanke på närheten till färjorna men också med tanke på de två fina stränderna som byn/byarna har att erbjuda.

Livadi Serifos
Livadi, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

I Livadi/ Livadakia finns allt du kan tänkas behöva i form av barer, tavernor, snabbköp, bank, post och allehanda andra nyttoting. Marinan för fritidsbåtar skapar ett behagligt liv till platsen och när jag återvänder till Serifos så kommer jag att bo i Livadi/ Livadakia igen.

3 Taverna Takis

Taverna Takis i Livadi, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Taverna Takis i Livadi skapade ett mycket gott matminne hos mig och som fortfarande går att plocka fram snabbt ur hjärnkontorets arkiv. Bara det måste ju betyda någonting tänker jag. Taverna Taki ligger längs med bukten som en rad andra restauranger också gör och erbjuder även sittplatser där du nästan kan doppa fötterna i Medelhavets klara vatten.

När jag besökte Taverna Takis njöt jag av ett långkok i form av lamm med stora bitar kokt potatis i en len citronsås. Köttet var så mört att det formligen smälte i munnen.

4 Stränderna

Agios Sostis Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

En av de stora behållningarna på Serifos är de otroligt fina stränderna med mjuk gyllene sand och med sitt klara intensivt blå vatten. Det kommer inte gå nöd på den som vill tillbringa sin tid på ön genom att framleva den på beachen.

Kalo Abelis Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)
Livadi Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)
Livadakia Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

5 Vandringen

Vandra på Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Serifos är en ö med bra vandringsleder som går kors och tvärs över ön. Tyvärr ville vädergudarna hålla mig borta från flertalet av dem men jag gick en del av vandringsled nummer två upp till den lilla betongklumpsformade kyrkan Agios Georgios och som sedan leder vidare till byn Panagia. Nästa gång jag besöker Serifos kommer jag garanterat upptäcka fler av vandringslederna.

Om du, liksom jag, älskar att öluffa så kan du läsa mer om att öluffa på mittgrekland.se´s sidor om att öluffa, Öluffa (länk), och där finns dessutom ett tips på en öluffarrutt som innefattar Serifos: Aten-Serifos-Sifnos-Milos-Aten (länk).

Här kan du läsa mer om Serifos: Serifos (länk)

Här hittar du alla platserna på Serifos:

Här hittar du den officiella turistinformationen om Serifos: Serifos (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast