inspiration

Utforska destinationer runt Korintiska viken

Ett stenkast från Aten

Korinthos är regionens främsta administrativa, kommersiella, finansiella och kulturella centrum. Stadskärnan har breda vägar, parker, torg och en pittoresk hamn med fiskebåtar. Vackra gångvägar lockar till en promenad, en kaffe och shopping, med monument, museer och historiska platser som omger  hela staden.

Inte långt ifrån Korinthos hittar du Loutraki, ett resmål fullt av överraskningar, idylliska platser, unika attraktioner, häftiga äventyr, makalösa platser och roliga aktiviteter. Staden har stor betydelse och varit en vagga för den antika grekiska civilisationen.

Loutraki
Loutraki. (Foto: GNTO/Arkiv)

 Forntida Korinthos

Den arkeologiska platsen Ancient Korinthos (Ancient Korinth) ligger nio kilometer nordväst om den moderna staden Korinthos. Du kan besöka ruinerna vid Pirini-fontänen, Apollons innergård, grunden till en betydande romersk basilika, gudinnan Tyches tempel (Fortune) eller Apollo Klarios, butikerna i agoran, Apollontemplet, ruinerna av teatern och Lerna-fontänen. Det arkeologiska museet (byggt 1931-1932)  ligger på den arkeologiska platsen med en samling som sträcker sig från den förhistoriska perioden till den romerska och bysantinska perioden.

Antikens Korinth
Antikens Korint. (Foto: GNTO/Arkiv)

Akrokorinthos (Solgudens residens!) ligger 3,5 kilometer söder om antika Korinthos och på toppen av en 575 meter hög kulle, har alltid varit Korinthos befästa akropolis. Det är det äldsta, största och mest imponerande slottet på Peloponnesos, vars murar byggdes under medeltiden.

Akrokorinthos
Akrokorinthos. (Foto: GNTO/Arkiv)

Korintiska kanalen; själva idén till kanalen, som förbinder Saroniska viken med Korintiska viken, föddes av Periander (500-talet f.Kr.). Kanalen öppnades slutligen efter Greklands självständighet, under perioden 1882-1893. Den har en längd på 6 346 meter, en bredd på 24,6 meter vid havsnivån och ett djup på åtta meter.

Korintiska kanalen
Korintiska kanalen. (Foto: GNTO/Arkiv)

Utflykt till sjön Vouliagmeni och Perachoras heraion

Inte långt ifrån Loutraki, som är känd för sitt helande och naturliga mineralvatten, hittar du udden Heraion of Perachora, även känd som Melagkavi. Udden ligger bredvid den största fyren i Korintiska viken. Viktiga lämningar från den tidiga korintiska civilisationen har upptäckts i området som till exempel Gudinnan Heras helgedom, som ligger på djupet av hamnen, nära de klippor som den nuvarande fyren är byggd på och som var av stor betydelse på sin tid. Besök den arkeologiska platsen Heraion och se Heratemplet som ligger i hamnen under Melagkavi fyr på nära håll.

Heraion Lagoon, Perachora Loutraki.
Heraion Lagoon, Perachora Loutraki. (Foto: Loutraki Tourism Organization)

Läs mer:  VisitGreece-Korinthos (länk),  VisitGreece-Vouliagmeni-Heraion av Perachora (länk)

Läs mer: VisitGreece-Arkeologiska utgrävningsplatsen av-Heraion (länk)

Patras- en plats där nöje, historia och kultur blandas.

Patras är en av de grekiska städer som aldrig sover. Tillbringa morgonen med att promenera runt på stadens torg: Georgiou, Olgas eller ”Ypsila Alonia” (som betyder hög platå) och beundra stadens vackert restaurerade neoklassiska byggnader.

Patras fyr
Patras fyr. (Foto: GNTO/Arkiv)

Besök stadens museer: Patras arkeologiska museum, folkkonstmuseet eller museet för historia och etnologi.  När du känner dig trött kan du njuta av en god måltid och koppla av på ett loungekafé. Sedan, när natten kommer, upplev hur stadens gator förvandlas till ett rent nöje.

Missa inte att besöka det antika slottet, byggt på ruinerna av den antika akropolis av den bysantinske kejsaren Justinianus A’. Beundra den majestätiska utsikten över staden från friluftsteatern, som är värd för olika kulturevenemang under hela året.

Patras, Roman Odeon
Patras, Roman Odeon. (Foto: GNTO/Arkiv)

Den kablade Rio-Antirrio ”Charilaos Trikoupis”-bron, en fantastisk bedrift av modern vetenskap och teknik, är världens längsta kabelbro, 2 880 m (9 449 fot) lång (cirka 1,8 miles). Den korsar Korintiska viken nära Patras och förbinder staden Rio på Peloponnesos med Antirrio på det grekiska fastlandet. Denna bro anses allmänt vara ett tekniskt mästerverk. Dess bredd är 28 m (92 fot) och har två fordonsfiler per riktning, ett nödkörfält och en gångväg.

Alla fordon på Rio-Antirrio ”Charilaos Trikoupis”-bron betalar vägtullar som till exempel personbilar med eller utan släpvagn/ husvagn, upp till en höjd av två meter till en kostnad 13,70 €. 

Rio-Antirrio-bron
Rio-Antirrio-bron. (Foto: GNTO/Arkiv)

De färgglada årliga festligheterna under Patras karneval inkluderar oändlig underhållning, dans, maskerader och vagnar samt den berömda skattjakten med anor från 1966. Året runt arbetar karnevalmedarbetare och artister tillsammans för att göra karnevalsdräkterna och vagnarna. Det är ett sant nöje för unga och gamla.

Patras, karneval
Patras, karneval. (Foto: GNTO/L. Hapsis)

Tentοura- Patras svarta skönhet

Glöm inte att smaka på den berömda tentoura, en traditionell Patras-likör, vars ursprung går tillbaka till åtminstone 1400-talets Patras, som då styrdes av venetianarna. Tentoura har en djupbrun färg och en explosiv doft och smak. Den serveras kyld, i ett litet glas och är också en bra smaksättare för kaffe, som då kallas corretto.

Läs mer:  VisitGreece-Patras (länk), Nattliv-i-Patras (länk), Tentoura (länk)

Strofili- ett unikt ekosystem av stor skönhet.

Reser du sydväst från Patras till den nordvästra delen av Peloponnesos, ligger Strofyliaskogen. Ett fantastiskt naturreservat har växt fram på denna lilla halvö, som skiljer sjön Prokopos från Joniska havet med en tunn remsa av tallar. Under lång tid har sanddyner, skulpterade av vågorna och havsströmmarna, bildat Prokopos-sjön, Kotychi-lagunen och Strofylia-skogen, vilket skapar en utsökt naturmiljö.

Skogen vid Kalogria och Prokopos lagun.
Skogen vid Kalogria och Prokopos lagun. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: VisitGreece-Strofilia-skogen (länk)

Nafpaktos- en riktig juvel

Nafpaktos är byggd mellan Antirrio och mynningen av floden Mornos och är den vackraste staden i distriktet Aitoloakarnania. Dess idylliska stränder vetter mot Korintiska viken; dess bergsvyer omfattar Nafpaktia, dess rika historia återspeglas i två fantastiska monument; det venetianska slottet och den venetianska hamnen. Det första som slår besökare i Nafpaktos är de bekväma av träd skuggade vägarna, de traditionella byggnaderna och människorna i alla åldrar som njuter av solen på uteserveringar och kaféer, ofta vid havet.

Nafpaktos
Nafpaktos. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: VisitGreece-Centrala Grekland (länk), Nafpaktos (länk), Höst i Nafpaktos (länk)

Galaxidi- den berömda örlogsstaden

Genom Fokidas fantastiska bergslandskap når du en stad med en känsla av förnäm tradition och marinhistoria, den pittoreska stoltheten på centrala Greklands södra kust, det vill säga Galaxidi. Modiga sjömän brukade segla runt Medelhavet för att söka skydd i de två naturliga hamnarna, Agora och Chirolakas, i den lilla staden.

Galaxidi
Galaxidi. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: VisitGreece-Centrala Grekland (länk), Galaxidi (länk)

Arachova- en kosmopolitisk vinterdestination

Arachova är en bergsby som ligger pittoreskt inbäddad vid foten av berget Parnassos i Viotia. Arachova är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland, en stor favorit för passionerade skidälskare och kändisar samt förstagångsbesökare som vill koppla av i en drömmande bergsmiljö med moderna turistanläggningar. Den moderna skidorten, närheten till Aten och det hisnande bergslandskapet är den största anledningen.

Arachova
Arachova. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: VisitGreece-Centrala Grekland (länk), Arachova (länk)

Delphi- res till jordens näsa

De gamla grekerna trodde att Delfi var jordens mittpunkt, en plats som sågs som en andlig samlingspunkt för alla greker. Delphi inkluderade många helgedomar och det mest prestigefyllda oraklet i hela det antika Grekland. Denna antika grekiska heliga plats är ett av UNESCO:s världsarv, en plats med en lång historia och vacker natur som lockar hundratusentals besökare varje år. Det är ett resmål som du måste inkludera på din nästa resa till Grekland!

Arkeologisk utgrävningsplats i Delfi.
Arkeologisk utgrävningsplats i Delfi. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: VisitGreece-Centrala Grekland (länk), Delfi (länk), Arkeologisk plats i Delfi (länk)

Livadeia- en stad som präglas av naturlig skönhet och sevärdheter

Livadeia, som bara ligger två timmar från Aten, är huvudstad i prefekturen Viotia och har en historia som går tillbaka till antiken. Det är en stad byggd mellan bergen Parnassus och Elikonas på en höjd av 160 meter. Floden Erkynas rinner genom staden och homeros refererar till Livadeia med dess tidigare namn, Mideia.  Livadeia deltog i Trojakriget och blev berömd tack vare Trofonios Zeus orakel.

Livadeia.
Livadeia. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer:  VisitGreece-Centrala Grekland (länk), Livadeia (länk), VisitGreece-Viotia (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Storstadssemester i Aten (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen