inspiration

Storstadssemester i Aten

Aten, Greklands huvudstad, är landets mest färgstarka stad och har den mest framstående arkeologiska platsen och symbolen för Grekland, den världsberömda heliga klippan Akropolis.

Akropolis Aten
Akropolis, Aten. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Attica (länk), Aten (länk)

Hisnande utsikt över Aten

Tack vare sin variationsrika utformning har Aten en mängd platser där du har enastående panoramautsikt över staden. Romantiskt eller inte, låt dig fängslas av Atens stadsbild sett från ovan.

Atens observatorium
Atens observatorium. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Magisk utsikt över Aten (länk)

Ett delikat besök på Atens museer

Vackra atrium och innergårdar, balkonger med fantastiska vyer och gröna trädgårdar har blivit som en del av museerna i Aten och erbjuder dig avkopplande platser före eller efter dina kulturorienterade besök. Dessa platser erbjuder även en miljö för en romantisk haute cuisine-middag i en smakfull miljö. Följ med på en rundtur till de mest kända.

Grekisk mat och dryck
Grekisk mat och dryck. (Foto: GNTO/ Arkiv )

Läs mer: Visitgreece- Ett delikat besök på Atens museer (länk)

Akropolismuseet grundades för att visa alla viktiga fynd från den betydelsefulla klippan och området kring Akropolis fot. Museet visar sina samlingar i tre plan, såväl som den arkeologiska utgrävningen som finns i museets grund.

Akropolismuseet
Akropolismuseet, Karyatider, Aten. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- The Acropolis Museum (länk)

National Gallery – Alexandros Soutsos Museum

Det bästa sättet att bekanta sig med grekisk konst och se hur den har utvecklats från den post-bysantinska tiden till idag, är att besöka National Gallery – Alexandros Soutsos Museum i centrala Aten. Njut av konstverk skapade av grekiska och utländska konstnärer i detta nyrenoverade, moderna konstmuseum som lyfter fram flera aspekter av grekisk konst och kultur, och som syftar till att locka både lokalbefolkning och utländska besökare.

National Gallery i Aten
National Gallery, Aten. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- National Gallery (länk)

Benaki-museet

Benaki-museet är ett av de viktigaste museerna i Aten och som du definitivt bör besöka.

Det etablerades av patriciern Ant. Benakis (1873-1954) och invigdes 1931. Den innehåller mer än 45 000 föremål från Antonis Benakis personliga samling och från andra donatorer som följde hans exempel. Föremål är uppdelade i sex samlingar.

Atens Benaki-museum
Benaki-museum, Aten. (Foto: GNTO/ Kakarouhas)

Läs mer: Visitgreece- Benaki Museum (länk)

Sportaktiviteter i Aten

Utan tvekan behöver en balanserad kultur idrott. Inte bara högpresterande sport, utan även vardagssport. Aten har en rik tradition inom sport. De olympiska spelen 2004 var toppögonblicket i det moderna Atens idrottshistoria. De olympiska spelen visade stadens utmärkta infrastruktur och placerade den i hjärtat av den globala atletiska världen där den hör hemma. Och naturligtvis visade sportevenemanget att det grekiska folket är bland de mest gästvänliga i världen med ett stort frivilligt engagemang.

Panathenaic Stadium Aten
Panathenaic Stadium (Kallimarmaro), Aten. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Sport i Aten (länk)

Berget Parnitha

Parnitha är den perfekta platsen för natur- och vandringsälskare samt örtsamlare. Alla hittar något intressant på Parnitha-berget som är det högsta berget i regionen Attika (1 400 meter) och är ett av de vackraste bergen i Grekland.

Mount Parnitha
Berget Parnitha. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Mount Parnitha (länk)

Gastronomi i Aten

En stad – en mängd gastronomiska upplevelser

”Souvlaki” eller ”teriyaki”? ”Taboule” eller ”soufflé”? Oavsett vad din favoriträtt är så kommer du att njuta av alla smaker i Aten! I varje hörn av staden hittar du världsberömda grekiska tavernor, souvlaki-ställen såväl som etniska ochmultikultirella matställen. Grekland med sin rika historia med olivträd och vingårdar kommer en finsmakare att upptäcka några av de internationella gastronomiska ”templen”, prisade med Michelinstjärnor! Men det som är unikt med Aten är det extraordinära kalejdoskopet av olika möjligheter att njuta av frukost, brunch, lunch, middag eller bara en kaffe eller en drink!

Grekisk Mat
Grekisk mat. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Äta i Aten (länk), Visitgreece- Gastronomi (länk)

Vinter när den är som bäst, bara ett stenkast från Aten

Drömmer du om en vinterutflykt nära naturen? Då rekommenderar vi bergsområdet Korinth som ditt nästa resmål. Ta motorvägen som går mellan Aten och Patras och efter en två timmars bilresa är din dröm på väg att slå igenom.

Åk till exempel till staden Xylokastro (uttalas Ksylokastro), sjöområdet Stymphalia eller byn Trikala för en fantastisk vistelse. Den bergiga Korinth-terrängen, full med pittoreska byar och vackra sjöar, sträcker sig längs de granklädda sluttningarna av Mount Zireia (Kyllini) som är det näst högsta berget på Peloponnesos (det högsta är berget Taygetos).

Trikala Korinth
Trikala, Korinth. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Korinth bergsområde, Korinth (länk)

Doxasjön

Doxasjön är utan tvekan stoltheten och glädjen i Korinths bergsområde. Det är en vacker sjö och även om den är konstgjord så är den i perfekt harmoni med sin naturliga omgivning. Den ligger inbäddad bland höga grantäckta bergstoppar som kallas Zireia och Chelmos.

Doxasjön Korinth
Doxasjön, Korinth. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Doxasjön (länk)

Miljömuseet i Stymphalia ligger i det bergiga området Korinth, där Hercules enligt mytologin konfronterade de stymfaliska fåglarna. Museets huvudsakliga område ligger i sjöns rika organiska värld samt i de underjordiska och synliga gångar längs vilket vattnet cirkulerar. Regionens ekologiska värde, centrerad kring sjön och dess rika skogar, bekräftas av dess inkludering i European Network of Protected Areas NATURA 2000.

Stymphalia Miljömuseet Korinth
Stymphalia, Miljömuseet, Korinth. (Foto: GNTO/ Arkiv/ PIOP)

Läs mer: Visitgreece- The Environment Museum of Stymphalia (länk)

Utflykt till sjön Vouliagmeni och Heraion av Perachora

Nära Loutraki, som är känd för sitt läkande och naturliga mineralvatten, ligger udden Heraion av Perachora, även känd som Melagkavi. Udden ligger bredvid den största fyren i Korintiska viken. Viktiga reliker från den tidiga korintiska civilisationen har upptäckts i området. Gudinnan Heras helgedom, belägen i hamnens djup, nära klipporna som den nuvarande fyren är byggd på, var av stor betydelse på sin tid.

Heraion Perachora
Heraion, Perachora. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Visitgreece- Lake Vouliagmeni-Heraion (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Smultronställen i Aten och närliggande områden (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen