inspiration

Smultronställen i Aten och i närliggande områden

Aten – en resa genom en 6 000-årig historia

Aten anses vara Europas historiska huvudstad bebodd sedan den neolitiska tidsåldern. I sin långa och fascinerande historia nådde Aten sin höjdpunkt under 5 :e århundradet f.Kr. när hennes värderingar och civilisation fick en global betydelse och ära.

Idag erbjuder Aten besökare en unik upplevelse, en resa  genom 6 000 år av historia.

Akropolis i Aten
Akropolis, Aten. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)
Athens Academy
Athens Academy, Aten. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)
Lycabettus i Aten
Lycabettus, Aten. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)

Sommaren i Aten tar inte slut i augusti, det är fortfarande fullt av överraskningar även i september. Atens Riviera är en otrolig miljö som till stor del  liknar en typisk kosmopolitisk grekisk ö med soldränkta stränder som har kristallklart vatten och ett rikt  nattliv.

Atens Riviera
Faliro, Atens Riviera, Attika. (Foto: GNTO Y. Skoulas)
Atens Riviera
Vouliagnemi, Atens Riviera, Attika. (Foto: GNTO/S.Pavlidis)

Läs mer: Aten (länk)

Vouliagmeni- Atens Riviera

Du behöver inte kliva ombord på en färja för att lämna pulsen i den grekiska huvudstaden: ta en kort bussresa istället så hittar du fantastiska stränder längs med den  skyddade Saroniska viken.

I öster ligger Vouliagmenibukten vars strand ligger inbäddad i ett fantastiskt läge nedanför Mount Hymettus. Vouliagmenibuktens kännetecken är en småbåtshamn och ett antal privata stränder där den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.

Vouliagmenisjön ligger endast fem minuters promenad bort från det lilla centrala torget och ligger liksom nedsänkt (Vouliagmeni betyder just “sänkt”). Sjöns mineralvatten och bräckt vatten känns helt silkeslent när du  simmar omkring i det samtidigt som det enligt uppgift är läkande mot reumatism och artrit!

Sjön Vouliagmeni
Vouliagmenisjön. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)

Läs mer: Vouliagmenisjön (länk)

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Aten. (Foto: GNTO/Y.Skoulas )

Läs mer: Stavros Niarchos Foundation (länk)

Berget Parnitha

Parnitha är den perfekta platsen för natur- och vandringsälskare samt örtsamlare. Alla hittar något intressant på Parnithaberget, som är det högsta berget i Attika med sina 1400 meter över havet. Parnitha ligger 30 kilometer nordväst om Aten och dess stora nationalpark, som omfattar över 300 kvm, är full av pinjeträd. 

Parnitha Linbana
Parnitha Linbana, Aten (Foto GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Parnitha (länk)

Pireus – inte bara en hamn…

Pireus är en levande hamnstad med en fascinerande gammal historia med sevärdheter helt klart värda att se. Pireus är en stad som genom historien växte och fick genom århundradena allt mer makt och blev därmed ett viktigt kommersiellt, kulturellt och industriellt centrum. I hennes välkomnande famn hittar du dagligen tusentals människor som reser till Egeiska havet och Kreta, men även andra som besöker Pireus för en kulinarisk upplevelse, en kopp kaffe, underhållning, shopping, promenader med havsutsikt, för besök på museerna eller för att strosa runt bland de neoklassiska byggnaderna som står som ett obestridligt bevis på Pireus glamorösa förflutna.

Mikrolimano i Pireus
Mikrolimano, Pireus. (Foto: GNTO/H.Kakarouhas)

Öarna i den Saroniska bukten

Peloponnesos östkust och öarna som ligger i den Argoliska och Saroniska viken är andra populära turistmål i närheten av Aten. Methana, Salamina, Egina, Agistri, Poros, Hydra och Spetses erbjuder sina besökare minnesvärda upplevelser som inkluderar vackra landskap och hav, imponerande arkeologiska platser, museer, ståtliga hus, pittoreska byar och underbara stränder.

Egina

Egina är ett populärt turistmål för en perfekt helg, bara 16,5 sjömil från hamnen i Pireus. Det är ett utmärkt val för familjesemester eftersom de flesta stränderna har lugna vatten.

Egina
Egina. (Foto: GNTO/M. Chatzi)

Läs mer: Egina (länk)

Spetses – aromernas ö

Kasta loss och segla till Spetses för att besöka en plats med en lång och fantastisk sjöfartshistoria. I hamnen hittar du hästar med vagnar som står i rad efter varandra. Passa på att ta en romantisk resa runt ön med häst och vagn för att  beundra de storslagna fastigheterna som pryder de smala kullerstensgatorna. Passa även på att besöka Spetses under september då ”Armata”, som är ett  riktigt imponerande återuppförande av ett sjöslag, utspelas och som faktiskt har utspelas varje år sedan 1931.

Spetses
Spetses. (Foto: Spetses kommun)

Läs mer: Spetses (länk)

Hydra

Din nästa destination är Hydra, kändisarnas favoritställe och en av de mest romantiska resmålen i Grekland. Denna ö har älskas av kända konstnärer, författare och jetsetare som till exempel Leonard Cohen, Henry Miller och den grekiska berömda konstnären N. Hadjikyriakos-Ghika. Förutom att locka till sig seglingsälskare är Hydra även en intressant plats ur en arkitektonisk synvinkel eftersom många av de lyxiga bostäderna har byggts  av italienska hantverkare under åren.

Hydra
Argosaroniska viken, Hydra. (Foto: GNTO/Y. Porfiropoulos)

Läs mer: Hydra (länk)

Poros

Din nästa destination är Poros. Under antiken bestod Poros faktiskt av två öar, Sphería och Kalávria, men efter det senaste utbrottet av vulkanen Méthana år 273 f.Kr. förändrades områdets morfologi radikalt. Frodig vegetation, stränder med kristallklart vatten, en livlig strandpromenad kantad av butiker, mysiga kaféer och restauranger samt ett brett utbud av nöjesställen är vad denna lugna men ändå kosmopolitiska destination erbjuder. Poros lockar besökare i alla åldersgrupper.

Poros
Poros. (Foto: Poros kommun)

Läs mer: Poros (länk)

Läs mer: Saroniska öarna (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Området Thessalien (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen