inspiration

Området Thessalien – en resa från antikens Grekland till idag

Thessalien

Enligt grekisk mytologi är Thessalien de mytiska kentaurernas land, födelseplatsen för hjälten Akilles i det trojanska kriget, läkekonstens gud Askleipos och det område där striden mellan titanerna och de olympiska gudarna ägde rum.

Pelion Portaria
Pelion, Portaria. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Thessalien (länk)

Larissa

Larissa är en stad där gammal historia och lång tradition inom jordbruket möter det moderna sättet att leva. Marken i området är utomordentligt bördig och för att nämna några jordbruksprodukter de odlar med framgång är bomull, korn, melon, tobak samt en rad olika grönsaker.

Här kan du promenera till Larissas livfulla centrum som består av ett omfattande nätverk av gågator. Gör stan en sen kväll eller varför inte passa på att morgonshoppa? Shoppa till dig själv, din familj eller något till hemmet eller varför inte bara promenera långsamt runt om i  stadens centrum. Kombinera din shoppingupplevelse med ett besök på det arkeologiska museet, Historical & Folk Art Muesum och stadsbiblioteket.  När solen går ner, upptäck stadens sprudlande nattliv bland barer, nattklubbar och intressanta musikscener. Du kommer säkert även  förälska dig i det traditionella thessaliska köket som har ett stort utbud av läckra kötträtter, en samling av de bästa grekiska ostarna, vin och den berömda Thessaliko tsipouro  (tsipouro från Tyrnavos).

Larissa_City_Castle
Larissa-City Castle. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)
Larissa_Koutsoupia Beach
Larissa City, Koutsoupia Beach. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Larissa (länk)

Volos och Mount Pelion

Volos, byggd nära platsen för antika Iolcos, ligger 320 kilometer norr om Aten och 219 kilometer söder om Thessaloniki och är en modern stad som dominerar regionen Magnesia.

Sevärdheterna i Volos är så pass många att en besökare kommer känna att hens dag är mer än fulltecknad. Utan tvekan är hamnpromenaden den mest imponerande delen av staden, utsmyckad inte bara med fiskebåtar och yachter utan också med en exakt imitation av det gamla skeppet Argo, konstruerat genom att troget följa gamla dokument. Det moderna skeppet Argo, för övrigt en lysande prestation av varvsindustrin, fyller verkligen en historieälskare med spänning.

Volos City
Volos City. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Volos (länk)

När man pratar om Volos är Mount Pelion en av de första platsen som många  kommer att tänka på. Pelion utgör en naturlig gräns mellan distriktet Magnesia och Egeiska havet. Dess öppna sluttningar och lättillgängliga toppar gör Mount Pelion till ett populärt resmål på helgerna för både vandrare och bergsklättrare.

Pelion Makrynitsa
Pelion, Makrynitsa. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)
Pelion Milies Train
Pelion, Milies Train. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Pelion (länk)

Trikala

Ta en tur till den vackra staden Trikala som ligger 331 kilometer nordväst om Aten och 215 kilometer sydväst om Thessaloniki. Triakla byggdes på platsen för det antika Trikki och enligt mytologin var nymfen Trikki  dotter till Pinios men även  Asklipios, antikens viktigaste läkare, härstammar ifrån området.

Trikala Aspropotamos.
Trikala, Aspropotamos. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Trikala (länk)

Meteora och Kalabaka

Meteora är den största och viktigaste samlingen av kloster i Grekland efter Mount Athos i Halkidiki.  Klostren uppe på klipporna har utnämnts som ett kulturarv av UNESCO och de utgör en av de viktigaste platserna på Greklands kulturkarta.

Mellan 1200- och 1300-talen blomstrade Meteora som klostercentrum då människorna som bodde i de närliggande områdena omfamnade klostrens sätt att leva. Under en lång tid var klättring det enda sättet att ta sig till klostren i Meteora vilket ansågs som en slags strävan efter isolering och strävan efter Gud. Numera anses detta snarare vara en alternativ aktivitet och ett underbart sätt att njuta av landskapets unika karaktär.

Thessalien Meteora
Thessalien, Meteora. (Foto: GNTO, D. Iliadi)

Läs mer: Meteora kloster (länk)

Kalabaka

Ordet ”Kalabaka” härstammar från turkiska och betyder ”starkt fort”. Den antika staden Aiginio, som under medeltiden kallades Stagi (ett namn som Metropolitan kyrkan fortfarande bär), låg på samma plats som Kalabaka. Den numera moderna staden har ett bra gatunät, stora torg, breda vägar och en utvecklad turism tack vare sitt läge intill Meteora.

Kalabaka Meteora
Kalabaka Meteora. (Foto: GNTO, D. Rozaki)

Läs mer: Kalabaka (länk)

Karditsa

Karditsa med 31 000 invånare ligger 303 kilometer nordväst om Aten och 228 kilometer sydväst om Thessalonik och är byggd nära en biflod till Peneusfloden mellan slätter och bergsområden. Områdets jordmån är en av anledningarna till att det är centrum för jordbruksprodukter från Thessalien (bomull, vete och diverse produkter från boskapsuppfödning).

Thessalien Karditsa City
Thessalien, Karditsa City. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)
Thessalien Kardits, Plastira Lake
Thessalien, Karditsa, Plastira Lake. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Karditsa (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Fantastiska öar i Dodekaneserna (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen