inspiration

Dodekaneserna: en fantastisk upplevelse bland många öar

Grekland & Dodekaneserna kan verkligen vara en upplevelse som förändrar livet! 

Välkommen till Kalymnos i Dodekaneserna, den världsberömda ön där man skördar tvättsvampar enligt gammal tradition. Efter andra världskriget var detta den enda grekiska handeln med tvättsvampar som överlevde och fortsatte blomstra. 

Öns unika landskap gör den till en gynnsam destination för alternativ turism: bergsklättring på enorma vertikala klippor, utforska århundraden genom gamla skeppsvrak på havsbottnen, upptäck förtrollande grottor och besök underbara stränder och pittoreska byar. Det är vad Kalymnos handlar om. En destination som erbjuder mer än vad du kan föreställa dig!

Tvättsvampar på Kalymnos Dodekaneserna
Tvättsvampar, Kalymnos. (Foto: P Merakos)

Kalymnos är en av de viktigaste klätterdestinationerna världen över, en ö som har allt en klättrare letar efter: överflöd av utmanande klippformationer men också en enkelhet och autenticitet. Här är potentialen för nya rutter och nya områden enorm. I regel utforskas mindre än 10 % även om bergsklättringsupplevelsen på Kalymnos pågår i en månad.

Klättring på Kalymnos
Klättring på Kalymnos. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Kalymnos (länk)

Karpathos: höga berg, orörda landskap, doftande pinjelundar, traditionella byar, turkost vatten och rik historia gör denna ö, den näst största i ögruppen Dodekaneserna, till en idealisk destination för din semester. De urgamla traditionerna och sederna har format lokalbefolkningens vardag och är också en del av deras festivaler. Du är välkommen att vara med på firandet och se hur mycket de gillar att roa sig på sitt särskilda traditionella sätt.

Stränder Karpathos
Strand på Karpathos. (Foto: Municipality of Karpathos)

Läs mer: Karpathos (länk)

Leros, en mindre känd pärla i Dodekaneserna, har naturliga hamnar, pittoreska byar, vikar skyddade från vinden och vackra sand- och  klapperstensstränder, små som stora, perfekta för bad eller för vattensporter. Några av byarna sticker ut bland andra byar i Egeiska havet tack vare sin stadsplanering och arkitektur. Lakki är ett sådant exempel som fick namnet Porto Lago av italienarna som byggde den för ungefär hundra år sedan under det trettio år långa italienska styret i Dodekaneserna (1912 – 1943). Den arkitektoniska stilen på byggnaderna kallas den italienska rationalismen, en populär trend på tjugo- och trettiotalet.

Milos Leros
Milos, Leros. (Foto: GNTO/ P. Merakos)

Läs mer: Leros (länk)

Astypalea, en ö formad som en fjäril, är den västligaste ön i Dodekaneserna och har en hundraårig historia med vitkalkade byar, djupblått havsvatten och soldränkta stränder. Ön, sett från ovan, har två distinkta sektioner som förenas av en smal landsträcka mindre än 100 meter bred. Den västra delen är känd som Mesa Nisi (den inre ön) och den östra delen som Exo Nisi (den yttre ön).

Chora Astypalea
Chora, Astypalea. (Foto: GNTO/ P. Merakos)

Läs mer: Astypalea (länk)

Ön Patmos är känd för sitt religiösa arv eftersom det är platsen där Johannes evangelisten (även känd som Johannes teologen) skrev Uppenbarelseboken. Under de senaste åren har det också blivit en destination som föredras av naturälskare och andra semesterfirare som vill uppleva platsens andliga atmosfär i en miljö av vackra land- och havslandskap.

Holy Cave Patmos
Holy Cave, Patmos. (Foto: GNTO/P. Merakos)

Läs mer: Patmos (länk)

Nisyros är en av de vackraste och samtidigt mindre kända Egeiska öarna bredvid Kos och Tilos. Öns handel med obsidan (en bergart) är det som fick dess ekonomi att frodas under antiken. Klenoderna utvanns av lokalbefolkningen från den närliggande ön Gyali där en fabrik för att utvinna pimpsten fortfarande är i drift idag. Ön har varit bebodd sedan förhistorisk tid och är hem för ett stort antal kulturminnen och Nisyros-vulkanen är den yngsta vulkanen i Grekland. Nisyros är verkligen idealiskt för alla som söker efter en destination utanför turiststråken och som erbjuder naturliga och kulturella sevärdheter att utforska.

Nisyros vulkan
Nisyros vulkan. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Nisyros (länk)

Lipsi är en kedja av små öar, holmar och klippor som täcker det sydöstra Egeiska havet och utgör den norra delen av ögruppen Dodekaneserna. Lipsi eller Leipsoi är namnet på den största ön i Lipsi-kedjan och den ligger mellan de större öarna Patmos och Leros. Lipsi är en mindre känd destination som vi absolut rekommenderar för din nästa semesterresa, särskilt om du föredrar att koppla av på en plats med orörd natur, borta från folkmassorna på andra populära destinationer.

Lipsi
Lipsi. (Foto: GNTO/ S. Antimanto)

Läs mer: Lipsi (länk)

Ön Kasos (Kassos) är den sydligaste ön i Dodekaneserna, med en rik historia och gemensamma drag med den närliggande ön Kreta. Förutom att vara intressant ur ett arkeologiskt och historiskt perspektiv har ön en naturlig charm med fantastiska stränder, vackra byar, lokala fester, evenemang och festivaler samt en rad läckra traditionella rätter.

Mpouka Kasos
Mpouka, Kasos. (Foto: GNTO/ P.Merakos)

Läs mer: Kasos (länk) och Dodekaneserna (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Thessaloniki & Pieria (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen