Thessaloniki och Pieria

Thessaloniki upplevelsernas stad

Metropolen Thessaloniki har en befolkning på över en miljon och är den största staden i norra delen av Grekland.  Fynd visar att Thessaloniki har varit bebott sedan förhistorisk tid, präglat av multikulturalism, men dess nuvarande moderniserade utformning är charmigt sammanflätad med arkeologiska platser, bysantinska kyrkor och andra betydande monument från det förflutna.

Thessaloniki är en vibrerande och livfull stad alla tider på dygnet men särskilt på natten sätter det färgstarka nattlivet sin prägel på staden.

Thessaloniki är utgångspunkten för att utforska den olympiska Rivieran, som kombinerar hisnande natur, traditionella byar, vackra stränder och lokal gastronomi.

Thessaloniki
Thessaloniki. (Foto: GNTO/ P. Merakos)

Läs mer: Makedonien (länk) Thessaloniki (länk) Centrala Makedonien/Thessaloniki (länk) 48 timmar i Thessaloniki (länk)

Pieria, Olympus Riviera

Litochoro

Litochoro (90 kilometer från Thessaloniki) har alltid varit förknippat med utflykter till berget Olympus, ett berg fullt av antika, grekiska myter (”gudarnas berg”). Litochoro är en pittoreska stad som är byggd efter Makedoniens traditionella arkitektur med en frodig vegetation som omger staden och förstärker områdets estetiska harmoni.

Ta en simtur vid stränderna Variko, Gritsa och Plaka (Litochoros fristad); du hittar boende på bland annat närliggande campingplatser.

Du kan utöva canyoning, uppleva terrängåkning eller terrängcykling, mountainbike, klättra längs Olympus bergssidor eller de konstgjorda klätterväggarna på Litochoro Sports Centre.

Litochoro
Litochoro. (Foto: Regionen Central Macedonia)

Läs mer: Makedonien (länk) Pieria (länk) Ritar (länk) Centralmakedonien/Tochoro (länk)

Platamonas

Staden Platamona, byggd vid foten av berget Olympus, har cirka 2 000 invånare, som huvudsakligen ägnar sig åt fiske och turism. De första invånarna kom från Palaio Panteleimon, en traditionell bosättning cirka sju kilometer bort, som är väl värd att besöka med sin makedonska arkitektur och pittoreska byggnader.

Palaios Panteleimonas
Palaios Panteleimonas. (Foto: GNTO/ S. Mourelatou)

Platamonas är den mest populära turistorten i Pieria, i den södra delen av regionen, på den Egeiska kusten och nära Tempi.

Delar av Pierias långa kustlinje har många kilometer strand som kombinerar gyllene sand med småsten, bildar vikar, har många organiserade och oorganiserade områden för de som vill bada, och, viktigast av allt, stränderna har tilldelats blå flagg för sin kvalitet.

Platamonas
Platamonas. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Centrala Makedonien/ Platamonas (länk)

Unik grön och blå kombination

Slappna av och njut av den vackra naturen och dyk i det kristallklara vattnet på den olympiska rivieran för att fylla ditt sinne och hjärta med oförglömliga bilder och upplevelser: Methoni, Agios Giannis, Makrigialos, Pydna, Alikes Kitros, Kalivia Varikou, Gritsa, Plaka Litochoro, Leptokarya, Skotina Beach, Panteleimonas Beach, Platamonas, Nei Pori.

Platamonas, Pieria,
Platamonas, Pieria. (Foto: GNTO/ K. Kouzouni)
Nei Pori Beach
Nei Pori Beach. (Foto: Regionen Centralmakedonien)

Det finns många skäl som gör Pierias stränder oöverträffliga: den långa strandpromenaden, den gyllene sanden, det kristallklara vattnet, den unika kombinationen av kustlinje och bergsmassiv, det unika landskapet, tillgängligheten, småbåtshamnarna, blandningen av lugnt och kosmopolitiskt liv, mångfalden av flora och fauna, utbudet av underhållning, den traditionella gastronomin, variationen av aktiviteter, välorganiserade shoppingmöjligheter och antalet av städer längs kusten.

Pieria
Pieria. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Centrala Makedonien/ hav och sol (länk)

Bergsbestigning på Olympus- gudarnas boning

Olympus underbara natur med rik flora (över 1700 arter, varav mer än 20 endemiska) och fauna (mer än 30 arter av däggdjur, 100 fågelarter, 18 arter av reptiler) gjorde att de moderna grekerna inte hade något annat val än att utropa området till den första nationalskogen 1938. Olympus nationalpark har underbara vandringsleder du kan följa i naturliga och vackra miljöer.

Throne of Zeus
”Throne of Zeus”. (Foto: GNTO/ S. Antimanto)

Läs mer: Berget Olympen (länk) Bergsbestigning på Olympen (länk)

Byar på Olympus

De antika grekiska gudarnas berg döljer många små och orörda byar, mysigt placerade på grönskande kullar där stigar korsas och vandrare möts. De viktigaste byarna på den östra sidan av berget Olympus är Dion, Litochoro, Ano Skotina, Palaios Panteleimonas, Palaioi Poroi.

Litochoro
Litochoro. (Foto: GNTO/ Arkiv)
Palaios Panteleimonas
Palaios Panteleimonas. (Foto: Regionen Centralmakedonien)
Skotina Village
Skotina. (Foto: Regionen Centralmakedonien)

Läs mer: Byar på Olympus (länk)

Dion

Dion är Makedoniens antika heliga stad, som ligger vid foten av berget Olympus, fem kilometer från Pierias strand. Det var den mest betydelsefulla platsen för dyrkan i antiken där offringar till de olympiska gudarna brukade äga rum. Det var här kung Filip vann strider och Alexander den store offrade till gudarna inför sin expedition till det persiska territoriet. Området är välkänt och besöks ofta för den arkeologiska platsen. Missa inte den unika utställningen som du kan besöka i Arkeologiska museets källare.

Macedonia_Pieria_Ancien Dion
Antika Dion. (Foto: GNTO/ Arkiv)

Läs mer: Dion (länk) Centralmakedonien/ Ancient Theatre of Dion (länk)

Traditionell mat- en resa genom smaker och aromer

Det grekiska köket är mer än bara ”moussaka”, ”souvlaki” och den berömda grekiska salladen; det erbjuder en mängd läckra och hälsosamma rätter som kan tillfredsställa både vegetarianer och köttälskare.

Varje region i Grekland har sina egna traditionella recept! Allt baserat på rena grekiska produkter och enkelheten som lyfter fram storheten.

Traditionell grekisk mat
Traditionell grekisk mat. (Foto: GNTO/ P. Merakos)

Läs mer: Traditionell mat (länk)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Smultronställen i Aten och i närliggande områden (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast