inspiration

Unika resmål i Grekland- en resa utifrån traditionella berättelser

Mystrás: Bli riddaren eller prinsessan från barndomens sagor

Besök den mystiska bysantinska tornstaden Mystrás på Peloponnesos som ligger sex kilometer nordväst om staden Sparta. Låt dig fängslas av denna destinations medeltida prakt som upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1989. Det finns gott om unika resmål i Grekland!

Mystras resmål i Grekland
Mystras. (Foto: GNTO/Arkiv)

Vandra runt i slottsstaden och upplev stadens stora storhet genom den påtagliga tystnaden: Despoternas palats (Anaktora), husen Laskaris och Frangopoulos, den vackra katedralen Saint Dimitrios och de imponerande klostren Our Lady Pantánassa och Οur Lady Perivleptos.

Läs mer: Visitgreece-Mystras, Visitgreece-Sparta, Visitgreece-Peloponnesos (länkar)

Monemvasia: Avslöja ett medeltida mysterium!

Monemvasia, som grundades av bysantinerna på 500-talet, är en hisnande medeltida tornstad som ligger på Peloponnesos sydöstra kust. Så snart du kliver in i slottet börjar din resa genom tiden.

Monemvasia Resmål i Grekland
Monemvasia. (Foto: GNTO/Arkiv)

Föreställ dig ett bröllop i ett medeltida slott fullt av liv, blommor, små butiker, bysantinska kyrkor och traditionella stenhus. Här finns en medeltida fästningsstad som väntar på dig med kullerstensgator (en gång tillhåll för kejsare och prinsessor) allt med utsikt över Egeiska havet! Välkommen till slottsstaden Monemvasia, på Laconias östra kust, på Peloponnesos. Både slottet och staden är framhuggen ur en enorm klippa på en kompakt ö som ansluter till fastlandet med en bro.

Monemvasia
Monemvasia. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece-Monemvasia, Visitgreece-top-5-slott, Visitgreece-Peloponnesos (länkar)

Mesta: En medeltida skatt gömd på ön Chios

“Mesta” är en känd traditionell medeltida bosättning på den sydvästra delen av Chios. När du kliver in genom slottets port, ”kaptenens dörr”, kommer du att känna den imponerande atmosfären i denna medeltida by som byggdes under Genuesisk dominans och är en modell av defensiv arkitektur.

Mesta Chios
Mesta, Chios. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece-Mesta, Visitgreece-Chios, Visitgreece-Nord-Egeiska-öarna (länkar)

Unika resmål i Grekland: vid kanterna av kustklipporna

Runt om i Grekland står fyrar majestätiskt vid kanten av klipporna intill kusten och utstrålar en mystisk aura samtidigt som de guidar fartygen och sjömännen säkert till deras slutliga destination. Belägna i ett isolerade område (eller inte) reser de sig i sin skönhet likt torn som ses i sagor. Även om det var svårt att välja de tio vackraste fyrarna i Grekland, tog Visit Greece-teamet sig an uppgiften. Ta en titt på deras förslag;

Fyren Akra Melagkavi, nära Loutraki, ger en bild av områdets mystiska charm. Fyren kallas även Faros Herraion (uppkallat efter det närliggande Heratemplet) ocht står vid norra ingången till Corinthian Bay (Korintiska viken?) och tändes första gången år 1897.

Fyren Tainaro
Fyren Tainaro. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece-fyrar i Grekland, Visitgreece-Tainaro, Visitgreece-Loutraki, Visitgreece-Peloponnesos (länkar)

Väderkvarnar: Egeiska havets stenjättar

Något som också hör till unika resmål i Grekland är alla väderkvarnar. De cylindriska landmärkena i Kykladerna berättar historier om tradition och hårt arbete samtidigt som de förskönar kullarna med sin närvaro. De uppfanns i förindustriell tid och ger ett perfekt exempel på ekologi eftersom de gör det bästa av den eoliska energin för att tillfredsställa människans behov av näringens hörnsten: bröd.

Väderkvarnar Chios
Väderkvarnar, Chios, (Foto: GNTO/Arkiv)

Väderkvarnarna kunde vara i gång dygnet runt, beroende på behov, årstid och väder. Om vinden tillåter kunde en kvarn mala 20-70 kilo vete i timmen. Det som verkligen är intressant är att männen som arbetade i kvarnarna hade utvecklat skickligheterna av både kapten och skeppare genom att lära sig avläsa väderstecken och berätta om vindstyrkan, samtidigt som de också mästerligt kunde hantera kvarnens segel.

Väderkvarnar Astypalea
Väderkvarnar, Astypalea. (Foto: GNTO/K. Katopi)

Läs mer: Visitgreece-Väderkvarnar, Visitgreece-Kykladerna (länkar)

Ett mystiskt verk av naturen, intill Kalavryta!

Utforska den legendariska Cave of the lakes (”sjögrottan”) i byn Kastria (i Achaia), bara 17 km från Kalavryta. Vandra runt i dess mystiska gallerier och flerfärgade kammare och beundra imponerande stalaktit- och stalagmitformationer. Det som gör denna grotta unik är en ovanlig formation av forsande vattendrag som bildade tre olika nivåer i grottans mynning!

Cave of the lakes,, Kalavryta
Cave of the lakes,, Kalavryta. (Foto: Compliments of Municipality of Kalavryta)

Den delen av grottan som är utforskad har en längd på 1 980 meter. Ingång i grottan sker genom en konstgjord tunnel som leder dig direkt till andra våningen, vars syn verkligen är imponerande. Människofossil såväl som fossiler av en mängd olika djur (bland annat en flodhäst) har hittats på grottans nedre våning.

Kalavryta, Odontotos rackjärnväg
Kalavryta, Odontotos rackjärnväg. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece-Cave of the lakes, Visitgreece-Kalavryta, Visitgreece-Peloponnesos (länkar)

Vathias traditionella bosättningar

Váthia ligger i den södra delen av Laconian Mani och tillhör gruppen av bosättningar som kallas ”Inre byar” (Mesa Horia). På toppen av en 200 meter hög kulle är Váthia en tät, stenbyggd bosättning som består av 144 byggnader grupperade i fyra distinkta stadsdelar. Byggnadernas arkitektoniska stil och byns rumsliga organisation återspeglar kampen mellan Mani-familjer som tävlar om att bosätta sig på kullen som var Váthias dominerande strategiska punkt under medeltiden. Váthia är ännu ett av alla unika resmål i Grekland helt enkelt.

Vathia, Lakonian Mani
Vathia, Lakonian Mani. (Foto: GNTO/Arkiv)
Lineni, Lakonian Mani
Lineni, Lakonian Mani. (Foto: GNTO/Arkiv)

Läs mer: Visitgreece-tornstäder i Grekland, Visitgreece-Peloponnesos (länkar)

Greek National Tourism Organisation

Läs mer: Området Thessalien (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen