inspiration

Tsoureki- grekiskt påskbröd

I nästa vecka firas den grekiska påsken, en högtid jag ännu inte har fått uppleva på plats. Någon gång kommer jag att göra det och få uppleva alla kulinariska läckerheter som serveras då. En sådan är Tsoureki, ett sött vetebröd att dricka en galet starkt koppa kaffe till.

Tsoureki. (Foto: Markus Olsson)

Detta är ett relativt sött bröd som passar utmärkt till en kopp starkt kaffe som bryter mot den sötaktiga citrussmaken. Brödet smaksätts med kryddorna Mastiha och Mahlab samt apelsinzest. Ofta dekoreras brödet med rött ägg som ska symbolisera Jesu blod och evigt liv.

Kryddorna kan vara lite knepiga att få tag på här hemma men Mastiha (kåda från trädet med samma namn som enbart växer på ön Chios) kan finnas på hälsokostbutiker och Mahlab hittar du i ofta i livsmedelsbutiker med en orientalisk inriktning. Jag har köpt med mig Mastiha-pulver från mina Greklandsresor och det finns i de flesta butiker som säljer grekiska produkter till turister och även på Atens flygplats.

Läs mer: Recept på Tsoureki (länk)

Läs mer: Historien bakom Tsoureki (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen