inspiration

Tre dygn i Aten- dygn 2 inklusive Egina

Frukosttanten är arg. Hon skär upp bröd som om hon styckade en hel gris. Jag försöker att inte synas när jag plockar ihop min frukosttallrik.

Jag bor på ett enkelt hotell. Ett hotell som kanske börjar ta sin enkelhet på ett alltför stort allvar men å andra sidan betalar jag även för anspråkslöshet. En natt med frukost, bara ett par minuter från Monastiraki, för 400:- är inte helt vanligt inne i denna kokande kittel. Att jag på morgonen får duscha kallt stärker bara karaktären tänker jag.

Kapellet St Nikolas Egina stad
Kapellet St Nikolas, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Luttrad tar jag metro-linje 1 ner till Pireus, stegar bort till gate E8 och går ombord på den mer långsamma färjan till Egina. Jag vill sitta på däck och njuta av förmiddagssolen i 22 grader. Färjans sakta framfart skapar knappt bris och även en luttrad solgam som jag behöver efter en stund uppsöka skugga. Färjan tar en dryg timme. Egina ligger inte längre bort än så.

Gränd på Egina
Gränd i Egina stad. (Foto: Markus Olsson)

Jag strosar bland gränderna i Egina stad och inser att jag tidigare inte givit staden, ja eller byn, en riktigt chans. Det är åtta år sedan jag var här sist och molnen hängde tungt över hela ön och jag såg inte solen på flera dagar. Den här gången är det annorlunda och den välskapta väderleken ger nytt liv åt platsen. Egina stad är gemytlig och utbudet är betydligt större än vad de anpassade serveringarna längs hamnen först vittnar om. Jag gillar´t.

Efter någon timme bland prång och sidogator hittar jag en taverna som redan hade börjat samla hungriga besökare. Ett gott tecken tänker jag och slår mig ner vid bordet med något så ovanligt som en grön-rosa-randig pappersduk. Stolarna med kermit-färgade dynor ser snarare ut att passa på en teatersalong från 80-talet än en grekisk taverna. Jag beställer in kött som tillagats i honungs- och apelsinsås i hopp om att få uppleva nya smaker. Det fick jag inte. Jag tror att de hade glömt både honung och apelsin men kött är det i alla fall. Jag försöker anamma min nya devis att njuta länge av de matlokus jag gästar. Jag betraktar övriga gäster, de hemlösa katterna som söker näring vid de dukade borden och smyglyssnar på konversationer på språk jag förstår. Den ljusgula fasaden på min högra sida lyser upp av solen och skapar ett skimmer över gränden. Jag kan inte riktigt koppla av där jag sitter snett framåtlutad på sidogatan som sluttar ner mot Medelhavet.

Avra Beach Egina
Avra Beach, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Jag betalar min nota och strosar vidare och går mot stranden jag såg när vi lade till med båten. Kroppar mynnar ut på solstolarna medan några andra flyter runt i vattnet. Jag har inga badkläder med mig och ångrar att jag inte tänkte ett steg längre när jag packade för en oktoberresa.

Jag tar snabbåten tillbaka till Pireus och somnar djupt på mitt mörkblå lädersäte. Jag vaknar till först när snabbåten blir långsam vid inloppet till hamnen och från ett ögonblick till ett annat kliver jag av och tar den nya metro-linjen, linje 3, tillbaka till Monastiraki. Det börjar redan skymma och solen fullbordar sin uppgift att värma.

Jag flanerar på de initialt mörka gatorna ner till området Psiri för att avnjuta kvällens middag. Med kyparens löfte om att ostpajen enbart är en liten appetizer beställer jag övermodigt även in en gyros för att jämföra mot gårdagens smått mediokra upplevelse. Ostpajen är en fullstor måltid för två personer och längden på middagen fördubblades i ett ögonblick. En tidrymd jag inte motsatte mig när en äldre kvinna med kort lockigt hår, iklädd vit kavaj och ljusgrå byxor sjunger med “det svåra livet” som insats för oss som är där på tillfälligt besök. Jag njuter.

Klockan slår sent och jag rör mig tillbaka till hotellet, glad över att få ha tagit del av livserfarenheter på grekiska som jag tyvärr inte till orden förstår. Jag somnar ganska snart och drömmer om ett hårt liv på den grekiska landsbygden.

A note to my future me: Gyrosen är bättre på Rebetadiko än på Thanasis!

Dagens utgifter:

45:- för en 24 h metrobiljett
160:- för lunch (bröd, hummus, vatten, en karaff med vin, kött i apelsin- och honungssås)
340:- för båtbiljetter t o r Pireus- Egina
154:- för middag (en karaff med vin, ostpaj och gyros)
72:- för påfyllnad av vätska
400:- för andra natten på hotellet

Totalt: 1171:-

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Egina (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen