Grekland


Saroniska öarna

Egina

Det är lätt att ta sig till Egina från Pireus. Det går både snabbåtar och långsamma färjor. Snabbåtarna tar cirka 30 minuter och färjorna dryga timmen. Båtarna går en gång i timmen och under augusti när atenborna har semester så kan det trots att de går så ofta bli riktigt trångt. Båtarna går till hamnen i Egina stad men under högsäsong går båtar även till den lilla fiskebyn Perdika. Egina har ingen flygplats men närheten till flygplatsen i Aten gör att du inom loppet av cirka tre timmar kan vara på Egina efter det att du har landat, tagit dig till Pireus och sedan kommit med en av snabbåtarna.

Namn på grekiska

Αίγινα

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 14 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22970

Om Egina

”Dagarna har vi ägnat åt vandringar som på omvägar har fört oss till Afeas tempel, byarna Agia Marina, Souvla och den övergivna byn Paleachora. Kvällarna har vi ägnat åt mat, dryck och samtal. Igår kväll gick vi ner till stranden här i Vagia och till en taverna med levande meny. Det är en kort promenad ner för backen på en trasig cementväg och förbi arga fastkedjade hundar som alla heter Cujo. Vägen övergår till sandstrand nere vid havets möte med land och just denna kväll hade ett tiotal getter och en kärlekskrank åsna valt att ha sitt lördagsmys vid gräsplätten som ligger strax innan den lilla hemmasnickrade bron över vattenansamlingen. Inte långt ifrån bron, alldeles intill stranden ligger ett par tavernor och efter ett välkomnande handslag från en av tavernornas ägare slog vi oss ned. Det var nu den levande menyn landade på vårt bord. På en obehandlad träbricka lika stor som en bils framruta fick vi beskåda ovala fat med kvällens alla rätter och vi kan nog svära på att bläckfisken fortfarande rörde på sig. Med en skarp blick och ett vänligt leende förbjöds vi att beställa samma rätt. Kvällen slutade med att vi konstaterade att vi hittills ätit resans godaste mat, spicy pork och rödvinsmarinerad kyckling.” (Markus Olsson)

Egina är en av de öar i arkipelagen som ligger närmast Aten och är därmed också ett av atenbornas favoritresmål under sommaren. Egina har en lång historia och var tack vare sitt strategiska läge Greklands handelsnav under många år. Det var till exempel på Egina som man först införde pengar som betalmedel i Grekland. Genom sin rika historia finns det fler intressanta historiska lämningar på ön, bland annat Afeas tempel som sägs vara modellen för Parthenon på Akropolis i Aten.

Egina glöms ofta bort bland öluffare då många tar båten i Pireus med Kykladerna i sikte, men passa på att planera in Egina i början eller i slutet av din öluff för ön ligger bara 30 minuter från Pireus med snabbåten. Det gör att det även är enkelt att planera sin egen ”charterresa” med en billig flygbiljett till Aten för att sedan ta båten över till Egina som både har fina stränder, är grönskande och erbjuder bra vandringsmöjligheter. Tack vara den inhemska turismen och storleken på Egina stad finns det gott om restauranger, barer och uteställen för den som önskar det.

De flesta av besökarna som kommer hit åker annars till semesterorten Agia Marina på Eginas ostkust, men Egina har flertalet orter som erbjuder en skön, lugn semester. Gör lite efterforskning på boende innan du åker, du kan välja att bo i livliga Egina stad eller i någon av små byarna som ligger längs kusterna. Egina är rätt tätbefolkat med runt 14 000 invånare på 83 kvadratkilometer. Många atenbor har även sina sommarhus på Egina vilket märks om du åker hit utanför högsäsongen när ganska många hus står tomma.

Eginas specialitet är pistagenötter som odlas på stora odlingar på ön. Det sägs att de godaste pistagenötterna i Grekland kommer just härifrån. Andra livsmedel som produceras på ön är oliver, fikon, mandlar och vindruvor. Fin keramik går också att hitta på Egina, särskilt i den gamla byn Messagros som är känd för sin keramik.

Ytterligare information om Egina hittar du i vänstermenyn.

Karta över Egina

Rulla till toppen