inspiration

Telendos för en dag

Telendos är nog en av de minsta öar som jag har besökt i Grekland. Och jag gillar verkligen de små, inte särskilt ofta besökta öarna. Jag gillar det lugn som ofta härskar här, småskaligheten och stillheten. 

Kalymnos
Vy mot Telendos. (Foto: Markus Olsson)

En dag på Telendos

Telendos är i grunden inget undantag men att åka dit en lördag och fläka ut sig i en solstol med näsan riktat mot Massouri på Kalymnos gör att stillheten inte riktigt infinner sig. Avståndet mellan öarna är bara 700 meter och strandbarerna vid Massouri sänder tydliga ljudsignaler ackompanjerat med familjer som njuter av ledighet tillsammans med sina nyinköpta bluetoothhögtalare.

Jag kan dock tänka mig hur tyst och stilla det kan vara här då de enda bosättningarna är samlade längs strandkanten med tavernor intill vattnet. Här finns ingen biltrafik och i princip inga motorfordon överhuvudtaget. Biltrafik uteblir helt enkelt eftersom det inte finns några vägar på den lilla ön. Utöver de stenlagda promenadstråken är ön broderad med stigar som leder runt ön och till utgångspunkter för bergsklättring.

Telendos by
Gränd i byn, Telendos. (Foto: Markus Olsson)

Jag kan tänka mig att vardagar på Telendos ter sig lite annorlunda. Jag kan tänka mig ljudet av cikadorna framåt eftermiddagen/ kvällen, jag kan tänka mig hur ljuset sakta falnar, hur tavernorna tänder upp sina ljusslingor och lågmälda samtal ackompanjerat av klirr från porslin är de enda ljud som hörs. Jag kan tänka mig att somna i solstolen intill havet och vakna till ljudet av vattnet som stilla kluckar mot strand och det dämpade ljudet från de små träbåtarna som binder samman öarna.

Strand Telendos
Strand, Telendos. (Foto: Markus Olsson

Till Telendos åker du om du vill stanna upp, bara vara, strosa omkring och ta det riktigt lugnt. Om du inte även vill klättra förstås. Jag åkte över dagen och det ger mig förstås en liten skev bild av hur det egentligen är att spendera några dagar här, men det var ett skönt avbrott mot mina dagar på betydligt mer livfulla Kalymnos.

Hamnen Telendos
Hamnen, Telendos. (Foto: Markus Olsson)

Kalymnos når du med de frekvent farande båtarna på tio minuter och på andra sidan har du Myrties och Massouri med tavernor, barer, shopping och vidare transport till andra delar av Kalymnos. Vi var ganska många som åkte över dagen och jag tror att det är så de flesta gör även om det finns flera boende på ön och till och med en charterarrangör som slussar hit ett litet gäng. Så pass litet att det inte finns någon som helst form av charterkänsla här.

För mig är Telendos en ö att kombinera Kalymnos med. Liv och lärm kontra lugn och stillhet. Stort utbud kontra litet (men tillräckligt) utbud. Charter kontra individuella resor.

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Telendos (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen