Grekland


Dodekaneserna

Telendos

Det går båtar från Kalymnos flera gånger om dagen och många gör dagsutflykter till Telendos från Kalymnos. Båtarna går både från Pothia och Myrties på Kalymnos. Enklast att ta sig hit är att flyga till Kos och därefter ta båten till Kalymnos och sedan ta en mindre båt över till Telendos. Båtturen mellan Kalymnos och Telendos tar cirka tio minuter.

Namn på grekiska

Τέλενδος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 50

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22430

Hemsida

Om Telendos

Telendos är en av Greklands minst befolkade öar med bara drygt 50 invånare som njuter av lugnet året runt. Lugn är just det ordet som beskriver Telendos bäst, lugn och tyst. Till Telendos åker du om du vill njuta av en meditativ stillhet långt borta ifrån massturismens larm.

Telendos är bara nio kvadratkilometer stor och består i princip av en bergstopp, Mount Rachi, som mäter 485 meter över havet. Berget gör att hela ön ser ut som en stor hatt, precis som den som gubben Pettson har. Den enda byn ligger vid foten av Mount Rachi och har ett tiotal tavernor och boenden samt ett par minimarkets. På Telendos finns inga motorfordon och inga vägar och det enda verktyget som tar dig runt den lilla ön är dina vandringsskor. Telendos är omtyckt bland klättrare och vid vissa tider under året kommer större klättringssällskap till ön och det kan vara svårt att få tag på boende.

Telendos ligger mitt emot Kalymnos med bara 700 meter emellan kusterna. Det sägs att öarna satt ihop tidigare men att ett stort jordskalv år 554 skiljde öarna åt och den dåvarande huvudorten sjönk till havets botten. Telendos är Klaymnos raka motsats när det gäller ljud och trafik och några dagar på Telendos gör under för själen. Det går båtar från Kalymnos flera gånger om dagen och det är lätt att ta sig över sundet.

Stränderna på Telendos kanske inte är något att direkt skryta med men vattnet är rent och klart och är populärt bland snorklare då det finns mycket att se längs med Telendos kust.

Mer information om Telendos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Telendos

Rulla till toppen