inspiration

Skiathos: fem (5) saker att upptäcka på Skiathos

Efter en lite trevande start har Skiathos kommit att bli en av de öar som jag har riktigt varma känslor för. Skiathos är en otrolig vacker ö i sin gröna skrud och med sina vita och lena sandstränder. Det är måhända ett charterparadis men utan de egentliga charterkomplexen. Här finns både stort och smått, mainstream och genuinitet. Skiathos är definitivt en ö att återvända till för att upptäck fler pärlor än vad jag gjorde sommaren 2014.

Här är fem saker du inte får missa när du är på Skiathos:

1. Achladies Beach

Achladies Beach Skiathos
Achladies Beach, Skiathos. (Foto: markus Olsson)

Achladies Beach ligger sex kilometer sydväst om Skiathos stad. Det går både badbåt ifrån gamla hamnen hit och buss som stannar precis ovanför stranden vid busshållplats nummer tio. Vattnet är blått och klart och stranden har fin, mjuk sand och flera tavernor ligger intill stranden. Det finns gott om solstolar och parasoller att hyra. Vill du testa vattensporter så finns det flera att prova på på strandens nordostliga del.

Achladies Beach, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

2. Rock n’ Roll Bar

Rock ´n Roll Bar, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Rock n´ Roll Bar utsågs till Europas bästa bar för några år sedan och ligger intill den gamla hamnen i Skiathos stad. Baren består till största delen av den breda trappen utanför byggnaden där du kan sitta i sofforna under lövverket. Barens DJ spelar rock och pop från 70-, 80- och 90- tal och baren blir snabbt full framåt kvällen.

3. Alexandros

Taverna Alexandros, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

En absolut favorit i Skiathos stad är restaurang Alexandros som ligger vid det som kanske kan kallas ett litet torg, eller en korsning i de snirkliga gränderna i västra delen av staden. Restaurangen är välbesökt så det kan vara fullt men det är värt att vänta på ett bord. Maten är klassisk grekisk och mycket vällagad. Prova gärna mushrooms in garlic som förrätt. Restaurangen bjuder på livemusik och mörka röster, full av livserfarenhet, sjunger så att håret reser sig på armarna. En och annan gammal grek stannar till, sjunger med och tar några danssteg innan han går vidare i den ljumma sommarkvällen.

4. Evangelistria

Klostret Evangelistria, Skiathos. (foto: Markus Olsson)

Klostret Evangelistria ligger norr om Skiathos stad och kan nås med eget fordon, med den lilla turistbussen (flera turer om dagen) eller med ungefär en timmes lång brant vandring på vandringsled från Skiathos stad. Klostret ligger vackert belägen vid en ravin i ett otroligt grönskande landskap med utsikt över havet. Lugnet och tystnaden är påtaglig och det är lätt att förstå varför just den här platsen blev klostrets hemvist.

Klostret Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

5. Koukounaries Beach

Koukounaries Beach, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Den kanske mest kända stranden på Skiathos är Koukounaries Beach som ligger 13 kilometer sydväst om Skiathos stad. Hit kan du ta dig med både buss (slutstation) och med badbåt från Skiathos stad. Stranden har fin, gyllengul sand och vattnet är klart och nästan grönt. Bakom stranden breder höga träd ut sig och skapar en grön vägg mot den vita strandremsan. Det finns solstolar och parasoller att hyra och vill du prova på olika vattensporter så finns det flera möjligheter till det. Det finns en enklare servering med några maträtter på menyn samt en kiosk för glass och dricka.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen