Grekland


Sporaderna och Evia

Skiathos

Det finns gott om förbindelser till Skiathos med både färja, inrikesflyg och charterflyg. Färjor går från både Agios Konstantinos och Volos på fastlandet samt vissa avgångar från Thessaloniki. Charterflyg från Sverige ordnas av flera bolag och om du inte vill ta hela deras paketlösning så finns det ofta enstaka flygstolar att köpa för en billig penning.

Namn på grekiska

Σκιάθος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 6000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

24270

Om Skiathos

”Igår snörade vi på oss skorna och vandrade upp till Evangelistriaklostret från 1794. En promenad på cirka en timme i lutning rakt upp och vaderna fick känna på vad det kan innebära att gå i kloster. Utsikten var ansträngningen värd och munkarna vet hur man drar in en slant till verksamheten så vi köpte oss en glass och svalkade oss under pergolan. En väg upp brukar i regel även betyda en väg ner och vi valde att ta en av vandringslederna genom skogen för att ta oss tillbaka till Skiathos stad. Naturligtvis kom vi att träffa på en ny orm. Har man berättat för mig i alla fall. Jag såg den aldrig. Tydligen var det den superfarliga Miloshuggormen som bara finns på Milos men den måste ha simmat hit och slingrat sig upp för berget för från ingenstans hörde jag ett illvrål och en enorm skugga svepa högt över mitt huvud. Det var min vän Johan som såg den giftiga Miloshuggormen av en längd på 1,5 meter och decimetern tjock. Han landade ninjasäkert på stigen framför mig och skrek åt mig att löpa och den eftermiddagen satte vi nytt svenskt rekord i 100 meter häck. Vägen ner från klostret gick därmed mycket snabbare än vägen upp vilket gav oss lite extra tid att sitta i hotellbaren och ju fler Ouzo vi drack desto längre och fetare blev ormen.” (Markus Olsson)

Tack vara goda färjeförbindelser och en flygplats som tar emot charter är Skiathos ögruppen Sporadernas mest välbesökta ö. Kombinationen av de gröna pinjeskogarna, bergen, de vackra sandstränderna och det klara, blå vattnet gör nog också sitt till för Skiathos är ett litet paradis om än ganska turistigt och proppfullt under juli och augusti.

På Skiathos finns upp emot 70 olika bukter med både organiserade stränder men även med små pärlor där du kan vara alldeles själv, åtminstone utanför högsäsongen. En av Greklands mest kända stränder, Koukounaries, ligger på Skiathos sydkust ungefär 13 kilometer från Skiathos stad. Längs med sydkusten går en bred asfalterad väg som gör det lätt att ta sig till de olika stränderna och de hotellkomplex som reser sig upp vid strandkanten.

Skiathos är ovanligt välordnad med grekiska mått mätt med en bra infrastruktur, med bra bussförbindelser med tydliga busshållplatser och en sophämtning som verkligen fungerar. Gillar du att vandra finns även väl märkta vandringsleder i bergen som du enkelt når från Skiathos stad.

Om du gillar barhäng, nattliv och klubbar så är det Skiathos stad som står för den biten och gör det dessutom bra. Intill den gamla hamnen ligger Rock n´Roll Bar som för några år sedan var utnämnd till Europas bästa bar. Vill du istället njuta av ett litet lugnare klimat så är det någonstans längs med kusterna du ska hänga.

I vänstermenyn hittar du mer information om Skiathos.Karta över Skiathos


Rulla till toppen