Zucchiniplättar (zucchinibollar) med yoghurtsås

En av mina bästa matupplevelser är när vi efter en lång vandring landade på en taverna i byn Agia Marina på Lesbos. Någon meny fanns inte att tala om utan istället lagade de mat utifrån de råvaror de hade för dagen. Jag beställde bland annat in friterade zucchinibollar som smakade gudomligt. Detta är en variant på dessa för oss som inte har en fritös.

Ingredienser

(2-3 port)

Zucchiniplättar

300 gr zucchini
2 ägg
1 dl vetemjöl
150 gr fetaost
20 gr dill
20 gr bladpersilja
0,5 rödlök
vitpeppar
salt
olivolja till stekning

Yoghurtsås

2,5 dl grekisk yoghurt
0,5 gurka
2 msk mynta
1 msk olivolja
vitpeppar
salt

Tillagning

Börja med såsen. Riv gurkan och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka myntan och blanda gurka, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Förvara såsen svalt.

Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt det stå någon minut innan du kramar ur överflödig vätska. Hacka kryddorna  och löken och blanda dem med zucchinin i en skål. Riv fetaosten, vispa äggen lätt och blanda ner det i zucchinin tillsammans med mjöl och kryddor. Låt röran stå cirka tio minuter i kylskåpet.

Hetta upp en stekpanna och häll i rikligt med olivolja. Klicka i zucchinismeten och forma den som plättar. Stek dem tills de fått en gyllenbrun färg och servera med yoghurtsås.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen