23 oktober 2024

Tomatbröd med fetaost och oregano

Bakverk
Det här är ett saftigt och smakrikt tomatbröd som passar fint som förrätt med en röra eller ett salt smör till. Brödet passar även bra till en sallad eller till en soppa.
tomatbröd

Ingredienser (1 bröd)

250 gr tomater
1 msk tomatpuré
2 ägg
0,4 dl olivolja
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 msk torrjäst
9-10 dl vetemjöl
150 gr fetaost

Tillagning

Hacka tomater fint och lägg i en degbunke. Tillsätt tomatpuré, ägg, olivolja, oregano och salt. Rör ihop ordentligt.


Blanda vetemjöl och torrjäst.


Bland ner mjölblandningen i degbunken med de övriga ingredienserna och knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Om degen är för torr, tillsätt lite vatten tills du får en bra konsistens.


Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter.


Stjälp upp degen på ett bakbord och smula över fetaosten och knåda in fetaosten ordentligt. Forma degen till en limpa och lägg den i en bakplåtspappersklädd form och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Värm ugnen till 200 grader.


Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter. Om du använder en termometer ska brödet ha en innetemperatur på 96 grader när det är klart. Ta ut brödet och låt svalna på ett ugnsgaller.