28 augusti 2024

Tomat- och fetaostpaj

Pajer
Tomat- och fetaostpaj är en paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som en del i en buffé.

Hur många tomater och oliver du vill ha i pajen är upp till dig. Fyll den med så mycket som du önskar. Jag trycker alltid pajdegen högt upp i en springform för att kunna fylla pajen med så mycket gott som möjligt eller vad känslan säger där och då.
Tomat och fetaostpaj

Ingredienser (4-6 port)

Pajdegen


3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning


150 gr fetaost
1 gul lök
3- 4 tomater beroende på storlek
Kalamataoliver
2 msk färsk oregano
3 ägg
0,75 dl olivoilja
1,5 dl mjölk
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt en nypa salt. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springform (25 cm i diameter). Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Du kan även kavla ut degen mellan två stycken bakplåtspapper för att få ett jämnare pajskal. Dra av det ena pappret, vänd ner degen i formen, dra av det andra pappret och forma till degen i formen.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Skiva löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Låt svalna. Mosa fetaosten i en skål. Skär tomaterna i klyftor. Hacka den färska oreganon.

Vispa ihop ägg, mjölk, oregano och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med fetaost, lök samt placera ut tomatklyftorna och lägg på så många oliver som du önskar. Häll över äggblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 minuter.