2 juli 2024

Soutzoukakia- grekiska lammköttbullar i tomatsås

Huvudrätter
Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Soutzoukakia här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Soutzoukakia och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Underbart goda och runda i smaken.

Ingredienser (4 port)

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
Olivolja
Salt & Peppar

Tillagning

Hacka löken fint och lägg hälften i en skål. Pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg ner lammfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak. Rör ihop till e jämn smet och forma avlånga köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.

Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna. Efter några minuter tillsätter du resten av den hackade löken och en vitlöksklyfta och låter det steka med tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, tomatpurén och sockret och koka ihop det i cirka tio minuter. Servera med ris eller potatis.