Hamburgare med grekisk touch- grekiska hamburgare

Det här är ett recept på somriga hamburgare med en touch av Grekland. Smaker som vitlök, mynta, persilja och spiskummin tillsammans med tillbehör som fetaoströra tar dig tillbaka till Medlehavsvärmen och till tonerna av en Zorba.. Även om det är en hel del ingredienser i just denna kombination går det relativt snabbt att tillaga. Den picklade rödlöken är dessutom användbar till så mycket annat.

Ingredienser

(6 port)

Hamburgare

800 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
2 krm spiskummin
Salt & peppar

Tillbehör

Snabbpicklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök

Fetaoströra

2 dl grekisk yoghurt
75 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt & peppar

Fetaoströra

6 brödskivor
1-2 tomat
1 gul paprika
6 Salladsblad

Tillagning

Börja med att snabbpickla rödlöken. Det är riktigt enkelt att göra och är supergott som tillbehör. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör till sockret har lösts upp. Skiva rödlöken tunt och lägg i ättikslagen. Låt stå i kylskåpet i 15 minuter, gärna lite längre.

Fortsätt sedan med fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurten och pressa ner vitlöksklyftan. Salta och peppra samt rör ner lite olivolja. Låt stå en stund i kylskåpet.

Slå på ugnen på 200 grader. Ringla olivolja på en plåt. Dela paprikan i sex delar och rensa bort kärnhus och det vita köttet. Lägg paprikadelarna på plåten och grilla dem i 20 minuter i mitten av ugnen.

Medan paprikan står i ugnen är det dags för att göra själva hamburgaren. Lägg köttfärsen i en skål. Knäck ner ett ägg och rör om. Hacka löken, kryddorna samt pressa vitlöksklyftorna och rör ner allt i köttfärssmeten. Rör ner salt och peppar efter smak samt tillsätt spiskummin. Forma färsen till hamburgare och stek dem i olivolja i fyra- fem minuter på varje sida.

Skiva tomaterna. Ta en brödskiva och bred på fetaoströran. Lägg över ett salladsblad och en tomatskiva. Lägg därefter på hamburgaren och smeta på ett lager till av fetaoströran. Garnera med picklad rödlök och grillad paprika. Ät och njut!

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen