2 juli 2024

Skordalia- grekisk röra med vitlök

Röror & såser
Skordalia är en grekiska röra på vitlök och potatis som passar utmärkt till både fisk, kyckling och kött. Själv föredrar jag att bre ett tjockt lager skordalia på en bit surdegsbröd toppad med ett par tomatskivor.
Skordalian kan även göras med vitt bröd eller mandel istället för potatis.

Ingredienser

300 gr potatis (mjölig sort)
2-3 vitlöksklyftor
1 äggula
ca 2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger (eller pressad citronsaft)
salt och peppar
ev. ett par mask kokande vatten

Tillagning

Skala och koka potatisen. Låt den svalna lite grann och pressa sedan ner den i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna i potatisen och blanda ner äggulan. Häll sedan i olivoljan i en jämn stril samtidigt som du rör om ordentligt. Om smeten blir för tjock, blanda ner ett par matskedar kokande vatten. Själv så föredrar jag skordalian ganska tjock. Rör ner vinäger och smaka av med salt och peppar.