2 juli 2024
Räkor i Ouzosås
Huvudrätter
Första gången jag åt räkor i Ouzosås var så sent som i september när jag var på Kreta. På en liten restaurang med servering ända ut i det blå havet. Ljuv var smaken. Ljuv var miljön. Jag lyckades inte riktigt nå samma smak med denna sås men den blev fantastiskt god och passar klockrent till snabbstekta Vannanmeiräkor.
![](https://mittgrekland.se/wp-content/uploads/2024/07/rakor-i-ouzosas-5fbbbee9aedbb.png)
Ingredienser (4 port)
3 tomater (ca 350 gr)1 gul lök (ca 130 gr)
1 vitlöksklyfta
2 dl Ouzo
2,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
0,5 citron (saften av)
1 tsk oregano (torkad)
100 gr fetaost
Salt & peppar
Olivolja
350-400 gr färdigkokta Vannameiräkor (ASC-märkta)
Tillagning
Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Hacka tomaterna och blanda ner dem i löken. Pressa ner en vitlöksklyfta. Låt det koka ihop i cirka fem minuter. Tillsätt Ouzon och låt det koka i cirka 15 minuter eller tills vätskan har reducerats till hälften.Tillsätt grädde, tomatpuré, saften från citronen, oregano och låt det koka i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Smula ner fetaosten och låt såsen koka i fem minuter till. Ta av såsen från plattan och mixa såsen slät.
Stek på Vannameiräkorna lite lätt i olivolja och servera med Ouzosåsen.