2 juli 2024
Pizza med zucchini, fetaost och oregano
Huvudrätter
Det här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.
Ingredienser (2-4 port)
Pizzadeg (två stora eller fyra små pizzor)
25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Fyllning
1 zucchini
0,5 rödlök
150 gr fetaost
1 kruka oregano
Tomatsås*
Vitlöksyoghurt
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar
*Enkel tomatsås
1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten
Blanda tomatpurén, olivoljan och oreganon. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar på såsen.
Tillagning
Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva rödlöken riktigt tunt, hyvla zucchinin med en osthyvel, hacka den färska oreganon och smula fetaosten.
När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Jag valde att göra mindre pizzor denna gång. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med fetosten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg. Klicka över vitlöksyoghurt och njut.