23 mars 2025
Ladenia- grekiskt flatbread med rödlök, tomater och oregano
Bakverk
Ladenia är en slags vegansk flatbread pizza som även har en viss likhet med focaccia. Oftast toppar du Lasdenia med tomater, rödlök och oregano men det finns även varianter med fetaost och vitlök. Jag valde att göra den mer klassisk, det vill säga utan fetaost eller vitlök.
Det sägs att ursprunget till Ladenia kommer från ön Kimolos och namnet syftar på användandet av olivoljan (ladi=olja).
Det sägs att ursprunget till Ladenia kommer från ön Kimolos och namnet syftar på användandet av olivoljan (ladi=olja).

Ingredienser (1 flatbread)
Degen
2,5 dl varmt vatten
0,5 påse torrjäst (7,5 gr)
1 tsk socker
1 tsk salt
7,5 dl vetemjöl
0,6 dl olivolja
Topping
1 rödlök
2 medelstora tomater
1 tsk salt
1 msk torkad oregano
1 tsk socker
0,6 dl olivolja
Vitpeppar
Tillagning
Starta med degen.Häll upp 2,5 dl varmt vatten och blanda ut torrjästen i vattnet. Låt stå i tio minuter.
Tillsätt sedan socker, salt, vetemjöl och olivolja och arbeta ihop en deg. Knåda degen i cirka fem minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
Smörj en ugnsform (cirka 33 x 23 centimeter) med en skvätt olivolja. Tryck ut degen i formen och låt den vila i 20 minuter till.
Värm ugnen till 200 grader.
Skiva löken tunt och tomaterna i lite tjockare skivor. Lägg allt i en skål. Häll över olivolja och tillsätt salt, socker, oregano och vitpeppar efter smak. Rör om.
Fördela ut toppingen på degen. Se till att så mycket vätska som möjligt blir kvar i skålen*. Grädda Ladenia i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Låt Ladenian svalna något och dela sedan upp den i bitar och njut!
* Häll inte bort vätskan utan använd den till att doppa bröd i.
Läs mer: Tomatbröd med fetaost och oregano