2 juli 2024
Kourabiedes- recept på grekiska julkakor
Bakverk
Kourabiedes är en av de vanligaste kakorna som bakas i Grekland runt jul. Kourabiedes är en rätt enkel smörkaka smaksatt med mandel och Metxa. Skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak. Det finns även recept där man smaksätter kakorna med Ouzo men det har jag inte provat själv ännu.
Kourabiedes bakas vanligtvis med mandel men du kan även utesluta mandel i fall det finns allergiker. När jag bakar kakorna med mandel så tillsätter jag i regel lite mindre mjöl, cirka en dl mindre ungefär. Det viktiga är att degen går ihop och att du kan forma små runda kakor.
Här kan du läsa hur Kourabiedes fått sitt namn: greekreporter.com
Kourabiedes bakas vanligtvis med mandel men du kan även utesluta mandel i fall det finns allergiker. När jag bakar kakorna med mandel så tillsätter jag i regel lite mindre mjöl, cirka en dl mindre ungefär. Det viktiga är att degen går ihop och att du kan forma små runda kakor.
Här kan du läsa hur Kourabiedes fått sitt namn: greekreporter.com
Ingredienser (cirka 45 st)
100 gr florsocker3 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa (Konjak)
10 dl vetemjöl
2 dl sötmandlar
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med
Tillagning
Värm ugnen till 180 grader.Starta med att hacka mandeln i en matberedare och häll sedan över mandeln på ett fat.
Fortsätt sedan med att blanda florsocker och vaniljsocker i matberedaren. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl, bakpulver och hackad mandel och rör ner mjölblandningen Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till runda kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.