2 juli 2024

Kardemummamousse på grekisk yoghurt severad med marinerade apelsinklyftor

Efterrätter
Det här är en lättsam dessert att njuta av efter den feta julmaten eller efter en härlig huvudrätt på nyårsafton. Toppa med marinerade apelsinklyftor eller annan frukt vid servering.

Ingredienser (4 port)

1 äggvita
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma (malen)
2,5 dl grekisk yoghurt (10 %)

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 nejlikor

Tillagning

Börja med att filea apelsinen. Här kan du se hur du enkelt gör det: Filea apelsin. Koka upp sockerlagen tillsammans med nejlikorna och låt den svalna. Lägg ner apelsinklyftorna och låt dem marineras i minst en timme.

Vispa upp äggvitan vit och fluffig. Tillsätt sedan florsockret och vispa smeten till ett hårt skum. När du kan hålla skålen upp och ner med äggvitan kvar i skålen är den klar. Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål och vänd sedan ner äggsmeten i yoghurten. Portionera moussen i skålar och ställ dem i kylen i cirka en timme.

Ta ut moussen ur kylen och garnera med apelsinklyftorna vid servering.