2 juli 2024
Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater
Huvudrätter
Nu är det inte långt kvar till julbordets överdåd och varför inte "dåda" till det med ytterligare en rätt? En vegetarisk grönkålspaj. Det här är en krämig paj med grönkål, soltorkade tomater och en massa fetost. Matig och samtidigt lättsam.
Ingredienser (6 port)
Grönkålspaj: pajdegen
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten
Grönkålspaj: fyllningen
1 gul lök
200 gr grönkål
2 vitlöksklyftor
200 gr fetaost
8 soltorkade tomater
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt & vitpeppar
Olivolja
Pumpakärnor
Tillagning
Värm ugnen till 200 grader.Mät upp mjölet i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen.
Tryck ut degen i en springform (25 cm i diameter). Tryck ut den ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.
Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Hacka löken, pressa vitlöken och skölj och strimla grönkålen. Stek allt i olivolja i några minuter tills löken blivit blank och börjar bli genomskinlig. Salta. Strimla de soltorkade tomaterna. Smula sönder fetaosten.
Vispa ägg, mjölk och crème fraiche. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Ta fram pajskalet och fyll det med grönkål och lök. Lägg i de soltorkade tomaterna och fetaosten. Häll över äggblandningen och toppa med önskad mängd pumpakärnor.
Grädda din grönkålspaj i mitten av ugnen i cirka 35- 40 minuter.