2 juli 2024

Grekisk sallad på annorlunda vis

Meze
En grekisk sallad är en av de rätter som uppenbart förknippas med Grekland. Inte bara utifrån namnet utan även utifrån att den är lika självklar på det grekiska matbordet som tallriken vi äter på. Enkel, tillbörlig och liksom fundamental. Själv så äter jag grekisk sallad flera gånger i veckan. Som tillbehör till kött och kyckling eller helt enkelt som en sallad till en måltid. Oftast gör jag en klassisk grekisk sallad men det hindrar inte att jag ibland gör den på ett annorlunda sätt. Som här, med grekisk yoghurt och färsk timjan. Jag lovar, det blir supergott och passar perfekt till grillade livsmedel.

Ingredienser (4 port)

1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 paprika
1,5 dl oliver
150 gr fetaost
1 tsk torkad oregano

2 dl grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
4 msk hackad färsk timjan
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt oliverna. Smula över fetaosten och strö över oreganon. Rör om. Blanda yoghurt och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner smeten i salladen. Klar att servera.