2 juli 2024

Grekisk löksoppa med ouzo och timjan

Förrätter
Det här är en löksoppa med en lätt smak av ouzo vilket ger soppan en mer rund smak. Personligen föredrar jag att avnjuta löksoppan som en förrätt då den är ganska smakrik tack vare löken, ouzon och timjan. Den kan bli lite mäktig som en full portion men går förstås ner som en lunch tillsammans med stekt bröd och fetaost.

Löksoppan är inspirerad av Akis Petretzikis men jag har uteslutit socker, minskat mjölmängden, tillsatt syra och mer timjan.

Ingredienser (8-10 port)

2 kilo gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl vetemjöl
2 lagerblad
1 dl ouzo
2 liter vatten
4 buljongtärningar
3 msk vitvinsvinäger
1 msk salt
0,5 kruka timjan
Vitpeppar
Olivolja
Fetaost

Tillagning

Dela lökarna på hälften och skiva dem tunt. Pressa vitlöksklyftorna. Stek löken mjuk och blank i rikligt med olivolja tillsammans med vitlöken. Det tar uppemot 30 minuter innan löken är genomstekt med denna mängd. Strö över vetemjöl, lägg i lagerbladen och slö över ouzon. Rör om ordentligt och stek i ett par minuter tills ouzon har dunstat. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka soppan i 20 minuter. Smak av med salt, vitpeppar och vinäger. Hacka timjan och rör ner i soppan. Ta av löksoppan från spisen och servera med fetaost och en bit bröd.
Läs mer: Fetaostsoppa