2 juli 2024
Fasolada- grekisk bönsoppa
Huvudrätter
Det var länge sedan jag gav mig på något grekiskt till lunch men idag blev det en soppa med stora vita bönor, selleri, morot och tomat. Med grekisk schlager i högtalarna och en deciliter olivolja i grytan så gick det inte att misslyckas.
Fasolada är en enkel soppa att laga och är dessutom mättande med de vita bönorna. Allt som oftast har jag alla ingredienser hemma så finns det inget annat grekiskt i kylen så får det bli en Fasolada.
Fasolada har sitt ursprung i antikens Grekland som en slags vegetarisk gryta med bönor och grönsaker där den användes som ett slags offer till den grekiska guden Apollo vid Pyanopsia-festivalen.
Enligt myten tillkom Fasolada när Theseus seglade från Aten till Kreta för att döda Minotauren. På vägen stannade han till på ön Delos och gjorde en uppoffring till guden Apollo och lovade honom att om han lyckades vinna striden och döda odjuret så skulle han erbjuda Apollo olivkvistar dekorerade med färsk frukt för att tacka honom.
När Theseus återvände efter äventyret i den minoiska palatslabyrinten stannade han till på Delos igen för att uppfylla sitt löfte. Det hade dock gått sju dagar sedan fartygets avgång och ingen mat fanns kvar på skeppet. Theseus skeppskamrater samlade istället allt de kunde hitta och lagade det i en gryta, vilket skapade den ursprungliga fasoladan.
Historian hämtad från Blue Villas Collection
Fasolada är en enkel soppa att laga och är dessutom mättande med de vita bönorna. Allt som oftast har jag alla ingredienser hemma så finns det inget annat grekiskt i kylen så får det bli en Fasolada.
Fasolada har sitt ursprung i antikens Grekland som en slags vegetarisk gryta med bönor och grönsaker där den användes som ett slags offer till den grekiska guden Apollo vid Pyanopsia-festivalen.
Historien om Fasolada
Enligt myten tillkom Fasolada när Theseus seglade från Aten till Kreta för att döda Minotauren. På vägen stannade han till på ön Delos och gjorde en uppoffring till guden Apollo och lovade honom att om han lyckades vinna striden och döda odjuret så skulle han erbjuda Apollo olivkvistar dekorerade med färsk frukt för att tacka honom.
När Theseus återvände efter äventyret i den minoiska palatslabyrinten stannade han till på Delos igen för att uppfylla sitt löfte. Det hade dock gått sju dagar sedan fartygets avgång och ingen mat fanns kvar på skeppet. Theseus skeppskamrater samlade istället allt de kunde hitta och lagade det i en gryta, vilket skapade den ursprungliga fasoladan.
Historian hämtad från Blue Villas Collection
Ingredienser (4 port)
1 dl olivolja1 gul lök
2 morrötter
3 selleriskälkar inklusive blad
2 tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
1 nypa socker
Salt och peppar
Citronsaft
Selleriblad för dekoration