GREKLAND - Fastlandet

Aten

Det är enkelt att flyga till Atens internationella flygplats, Eleftherios Venizelos. Är du ute i god tid kan du få tag på billiga biljetter. Kan du dessutom tänka dig en mellanlandning så kommer man ner ännu mer i pris. Aten har två järnvägsstationer, Larissis och Peloponissou, och binds ihop av en gångbro. Dessa ligger centralt och har tunnelbana i direktanslutning.
Namn på grekiska
Αθήνα
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 4,2 miljoner
Riktnummer
210
Hemsida
www.athens.gr

”Mythos, Alfa, Ouzo, souvlaki, höga röster, trafik, sol, Feta, kaffe, cigarettrök, myller. Aten. Nu är vi här igen och vi rör oss över torg och i gränder som om vi vore hemma. Som två av vintern stela kossor sparkar vi bakut på ett kosläpp när vi rusar fram vid Monastiraki, ner över Plaka och runt Akropolis. Vi stångas lekfullt på vår välbekanta sommaräng och skulle nog kunnat ha annonserat vår dans över marmorbelagda ytor för att locka fler förundrade betraktare. Vi tumlar runt och tänjer de stela musklerna men ganska snart sprätter det inte i benen längre och vi väljer att vila våra klövar på ett ganska alldagligt souvlakiställe. Här har vi varit förut och vi vet vad vi får till ett förvånansvärt bra pris för att vara mitt i stan, nära turiststråken. Inkastaren drar hela sin harang med svenska uttryck som han har lärt sig genom åren och ger oss ett bord i den gassande solen. Vinden är stark och vi är de enda kreaturen som antar utmaningen av att njuta av en plats utanför vindskydden. Vinden sliter i pälsen och de hopfällda parasollen vajar som unga träd i kampen mot vädret. Vi beställer in två stora Mythos för en kossa på kosläpp blir lätt törstig. Det vet man ju. Här sitter vi en bra stund och min vän vill diskutera ”livet”. Vi vänder ut och in på vardagen och betraktar både hemlösa och till synes välbärgade atenbor.” Markus Olsson

Älskade Aten

Aten är en miljonstad som retar olika delar av känslospektrat; motvilja, skepticism, beundran, kärlek och värme. Det är inte med en axelryckning du lämnar staden utan den har spelat på hela ditt känsloregister när det är dags att återvända till vardagen där hemma. Staden bjuder på en otrolig historia, betong, trafikmyller, armod och fantastiska smaker och dofter.

Athina Street, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Resor till Grekland och dess övärld kan med fördel starta i Aten och det finns inte mycket som kan slå den varma, böljande medelhavsluften som smeker ditt ansikte när du tar de första stegen mot terminalen på Atens internationella flygplats Eleftherios Venizelos. Det sydeuropeiska ljuset hälsar dig välkommen till ett land där inte regler och turordning alltid är det viktigaste. En första smak på det kan du redan få när du ska ta dig från flygplatsen till Pireus (hamnen) eller in till Aten. Det är enkelt att ta tunnelbanan, bussen eller en taxi .Det är ett fast pris med taxi in till Aten som annonseras vid taxikön. Mer än så ska du inte betala.

Den som är intresserad av historia och arkitektur får självklart sitt lystmäte mättat i Aten. Till och med till den milda grad som tangerar kraftig mättnadskänsla. Naturligtvis är ett besök på Akropolis och akropolismuseét obligatoriskt som för övrigt ett fantastiskt exempel på modern arkitektur och värt ett besök för bara det. Sevärdheter hittar du under rubriken Att göra/sevärt.

Tunnelbanan i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Atens blandning av gammalt och nytt, slitet och nyrenoverat skapar skarpa kontraster och en påtaglig levande miljö i en tydlig historia. Även om du håller dig till de mer kända turiststråken som Monastiraki och Plaka så får du det klassiskt grekiska i varje tänkbar vinkel. Priserna ligger förstås högre här än om du beger dig till mindre turistvänliga områden i fyramiljonersstaden men trots att Aten är en säker stad så finns det bakgator i hotellområden du bör undvika. Många hotell ligger vid Omoniatorget där mindre lagliga aktiviteter äger rum på gatorna runt omkring. Jag har bott i området ett flertal gånger och aldrig råkat ut för någons illvilja men stråken runt Plaka och Monastiraki är att föredra.

Mer information om Aten hittar du i menyn till vänster.

 

Karta över Aten

Boende

Att hitta boende i Aten är inte svårt och det är enkelt att boka via någon av de stora hotellsajterna som booking.com. Det finns, som i alla städer, mindre trevliga områden att bo i så läs recensionerna av hotellet för att få en bild av vad andra resenärer tycker.

Under högsäsongen juni-oktober, då det är som varmast, är det förstås skönt att ha ett rum med AC så var noga med att kolla upp om det finns vid bokningen. Om plånboken är tunn och du vill spara pengar på ditt boende så får du nog räkna med att simma i svett nätterna igenom. Ett bra sätt att avsluta sin öluffarresa är med ett par nätter i Aten (läs mer om varför på Öluffa). Har du då inte bokat hotell kan en möjlighet vara att med tunnelbanan ta sig från Pireus (hamnen) till området Syntagma och där lufsa in på någon tvärgatorna. Det brukar i regel vara lätt att hitta ett lite billigare boende då.

CECIL HOTEL

Cecil Hotel är ett enkelt, prisvärt hotell som ligger längs med Athina Street, bara ett par minuter från Monastiraki och tunnelbanestationen. Jag har bott här ofta och personalen är trevlig och hjälpsam. Frukosten är ganska enkel men helt okej för det låga pris du betalar för rummen. Kostnadsfritt WiFi finns men har inte täckning riktigt i alla rum.

Hemsida: https://www.cecilhotel.gr/

E-post: info@cecil.gr

Telefon: +210- 3217079

CITY CIRCUS

City Circus är ett hostel och ett hotell som bygger på ägarnas önskan om att skapa något som de själva skulle älska att bo på, en plats som erbjuder ett boende av hög standard och som samtidigt gör det möjligt för allaresande cirkusartister att kunna umgås, dela sina berättelser och känna att de ingår i en enda stor cirkusfamilj. De två byggnaderna som City Circus och den tillhörande restaurangen Zampanó ligger i är daterade från slutet av 1800-talet och ses som en självskriven del av Atens historia. Byggnaderna betraktas som en symbol för grekisk arkitektur men förblev i stort sett oanvända mellan 1970 till 2011 när City-Circus-folket upptäckte dem i sökande efter det perfekta läget. Efter ett år av förberedelser och invändig ombyggnation öppnade City Circus sina dörrar sommaren 2012.

Hemsida: https://citycircus.gr/

E-post: info@citycircus.se

Telefon: 2130 23 7244

Sevärdheter

en miljonstad finns det givetvis miljoner saker att göra och att upptäcka. Här återges endast ett axplock av allt som Aten har att erbjuda. När det gäller den kulturella delen och framförallt den historiska, finns en hel del information samlad på Hellenic Ministry of Culture & Tourism (länk). I övrigt beskrivs här några små praliner att provsmaka.

Läs mer: Weekend i Aten (länk)

AKROPOLIS

Akropolis är förstås ett måste när du är i Aten. Ingenstans retar gamla antika lämningarna sinnen som det gör på denna plats. Hur såg det en gång ut? Hur levde människorna? Frågorna poppar upp som popcorn ur en kastrull och passa på att ta en guidad tur när du väl är på plats.

Parthenon, Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Odeon av Herodes Atticus, Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Akropolis härstammar från 400- talet före Kristus och männen bakom arkitekturen och utsmyckningarna är Fidias, Iktinos och Kallikrates.Den viktigaste monument, Parthenon, den monumentala ingången till Akropolis var designad av Mnesicles och byggdes av Iktinos. Akropolis upptogs på UNESCO’s världsarvslista 1987.

Dionysos teater, Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Akropolismuseet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Missa inte Akropolismuseet som sligger strax nedanför Akropolis. Här finns stora samlingar av  statyer och delar från templen och miljön runt omkring. Om inte annat så är själva museet en fantastisk konstruktion av modern arkitektur.

Akropolismuseet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

I museet finns en bra restaurang med stor uteterrass att njuta av maten på.

Restaurangen i Akropolismuseet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

ALLOU FUN PARK

Allou Fun Park är en stor nöjespark (öppnade under 2000-talet) med attraktioner för de flesta, från de minsta kottarna till oss lite äldre. Parken ligger centralt och är lätt att ta sig till. Här finns klassiska attraktioner men även skicklighetsspel och olika interaktiva aktiviteter. Det kan vara värt ett besök när det är dags att ta en paus från de historiska monumenten och för att få uppleva Atens kontraster.

ANAFIOTIKA

Det urcharmiga området Anafiotika ligger strax under Akropolis på sluttningen ner mot Plaka. Det är ett område som skiljer sig kraftigt från övriga Aten och ger snarare en ö-känsla än en storstadskänsla. De första husen byggdes på 1830-talet när arbetare från ön Anafi i Kykladerna bosatte sig här när de skulle arbeta för kung Otto och bygga hans residens.

Anafiotika, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På 1950-talet förstördes tyvärr delar av Anafiotika när arkeologer ivrigt ville gräva fram de ännu äldre delarna från antiken och idag finns bara cirka 45 hus kvar i kvarteret.

ARKEOLOGISKA NATIONALMUSEÉT

Arkeologiska nationalmuseét (länk) är ett av Greklands främsta och största museum och väl värt ett besök. Museét öppnade redan år 1891 vilket gör att även byggnaden i sig är intressant. Här finns föremål från 3000 år av grekisk historia som visar landets kultur och historia från norr till söder, väster till öster.

Museét har varit utsatt för både giriga krigsherrar och jordbävningar men många av föremålen har återlämnats och efter jordbävningen 1999 renoverades byggnaden till OS 2004.

ATHENS MALL

Athens Mall ligger utanför stadskärnan, inte långt ifrån Olympiastadion, och är ett av Greklands mesta omtalade byggen. Inte för sin häftiga arkitektur utan snarare för den stora skandalen kring att det är Europas största olagliga byggnad.

Athens Mall, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Athens Mall en riktig Mall men flera hundra butiker och restauranger och du når shoppingcentret med den gröna tunnelbanelinjen till Nerantziotissa station.

CENTRAL MARKET

Central Market i Aten ligger utmed Athinagatan, tunnelbanestation Omnia eller Monastiraki.

För oss kräsmagade kan det vara lite jobbigt med de stora köttstyckena som hänger och dinglar hos de olika försäljarna men om man istället tar siktet mot grönsakerna, kryddorna eller sötsakerna så tar man sig lätt förbi de mer jobbiga delarna.

Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Central Market är en livlig marknad som öppnar runt 8-tiden på morgonen, efter det att bilar och lastbilar har lastat av dagens varor, och håller öppet till ca kl.18. Det är inte svårt att bli riktigt sugen att shoppa loss, gå hem och laga till fantastiska medelhavsrätter men ganska snabbt kommer insikten att hotellrummet inte tillåter sådana kulinariska tillställningar. Passa istället på att äta lunch på någon av de restauranger som finns på marknaden och som lagar till maten av de färska råvarorna du precis passerat.

Nötter och fikon, Central Market, Aten. (Foton. Markus Olsson)

DIOMIDOUS BOTANISKA TRÄDGÅRD

Diomidous botaniska trädgård i området Haidari är faktiskt en av sydöstra Europas största botaniska trädgårdar med sina 460 hektar och runt 2 500 olika växtarter i tyglade parkområden och i vilda träddominerade domäner. Det finns anlagda dammar för vattenälskande växter, stenpartier för de som tillber det karga och spaljéer för de som strävar uppåt. Inrättade planteringar för de som stolt visar upp sig och partier för de ouppfostrade.

Diomidous botaniska trädgård anlades så sent som på 1950-talet och öppnade först för allmänheten 1975. Parken är organiserad utifrån geografi och olika teman, alltifrån grekisk mytologi, det gamla testamentet till ekonomi som symboliseras av den moderna handeln av grönsaker, frukt och kryddor. Om du kan grekiska kan du dessutom läsa dig till det ordnade arrangemanget på de skyltar som bryter växtkraftens utbredande.

Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Att ta sig till Diomidous botaniska trädgård är ett mindre projekt i sig men väl värt mödan. Antingen gör du som jag och tar den blå tunnelbanelinjen i riktning mot Aghia Marina som också är linjens slutstation. Därifrån tar det cirka 30 minuter att promenera till parken. Gör du inte som jag, så hoppar du på en buss vid tunnelbanestationen och låter busschauffören tala om när du ska hoppa av.

 

DROMEAS

Vid Megalis tou Genous Sholi Square står glasstatyn Dromeas- The running man. Tolv meter hög står han där, enbart gjord i glasskärvor, redo att skära itu vilken närgången turist som helst. Från början stod han vid Omonia Square men flyttades när tunnelbanan byggdes ut och vibrationerna hotade att fälla honom till marken. En mäktig syn och tyvärr lite bortglömd i Atens rika antika historia.

GAZI (MED TECHNOPOLIS)

Ett av Atens alla restaurang- och barområden är Gazi som ligger väster om Monastiraki. Området har fått sitt namn från de gamla gasklockorna som en gång i tiden låg här och som det än idag finns tydliga spår av i form av klockornas gamla skelett, järnställningarna. Gasklockorna byggdes 1857 och ligger i delen som kallas Technopolis. Technopolis inhyser idag ett museum över den gamla industrin och flera kongresshallar samt erbjuder flera utställningar och festivaler i området.

Tunnelbanestationen i Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Runt om i Gazi ligger kaféer, barer och restauranger och utbudet är stort för den som vill hitta ett schysst ställe att spendera kvällen vid och sudda vidare i den sena natten. Om du tycker att en middag inte nödvändigtvis måste intas på fast mark kan du avnjuta den 50 meter upp i luften där en kran hissar upp hela sällskapet för en 5-rätters middag inne i Technopolis (Dinner in the Sky). Om du nödgas gå på hemlighuset måste dock hela sällskapet hissas ner till marken igen innan middagen kan fortsätta uppe i det blå.

Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

LYCABETTUS- HÖGSTA PUNKTEN I ATEN

Lycabettus är Atens högsta punkt som mäter 273 meter över havet. Här får du den bästa utsikten över staden och Akropolis. Om du, liksom jag, gärna ser platsen jag besöker lite från ovan för att förstå dess uppbyggnad och var platser och monument ligger så rekommenderar jag en svettig tur upp på Lycabettus. På toppen av berget ligger Agios Giorgios- kapellet som är byggt på 1800-talet men det finns även ett café, en restaurang och en amfiteater att besöka.

För att nå toppen och dess utsikt kan fotriktiga skor vara ett gott stöd (det tar ca 20 minuter att knalla hela vägen upp) eller så bjuder det som närmast kan liknas vid en bergbanan på en smidig tur upp från Kolonaki. Bergbanan avgår varje halvtimme 09.00– 23.45 (dagligen) och det kostar fyra euro (2013) att åka enkel väg.

Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

MATMARKNADER I OLIKA KVARTER

Om du under dina resor värdesätter att botanisera i lokala matmarknader så är Aten inget undantag när det kommer till ett rikt utbud av sådana. Många kvarter har sina egna marknader som tar över gatunäten under vissa veckodagar. På Mitrou Sarkoudinou är lördagar den dag då du kan frossa i frukt, grönt, fisk, kött och textilier i flera kilometer. Och tar du både höger- samt vänstersidan så blir det några kilometer till att frossa i.

Matmarknad, Aten. (Foto: Markus Olsson)

MONASTIRAKI MED LOPP-/GATUMARKNAD

I Monastiraki finns tydliga influenser ifrån öst och stadsdelen bjuder på en blandning av folkmyller, gamla nedgångna hus, caféer och barer. Här säljs allt från antikviteter till bootleg-DVD’s blandat med små butiker som gömmer små skatter. Har du dessutom fallenheten att kunna pruta kan du komma ned rejält i pris. Det är även här du hittar det ”bästa” hantverket när det gäller skinn och keramik.

Loppmarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På söndagar är det loppmarknad och det gäller att vara ute tidigt om du inte vill åla dig fram i ett folkhav utan dess like. Hit är det lätt att åka med tunnelbanan och till just stationen Monastiraki. Härifrån kan du även gå till den centrala saluhallen.

Second hand vid Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

NATIONAL MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

Olika utställningar med modern konst från världens alla hörn. Jag skulle säga att byggnaden i sig är lika intressant som konsten som presenteras där inne.

National Museum of Contemporary Art, Aten. (Foto: Markus Olsson)

NATIONAL GARDEN

När behovet av lite lugn och skugga gör sig påmind erbjuder National Garden en perfekt oas att hämta andan i. Parken ligger vid ena delen av Syntagmatorget där det också finns en tunnelbanestation.

National garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Här får sinnena vila från sten och betong, bilar och folkmyller. Dock kan friden störas av alla de ankor som finns i parken, men det går även att hitta lugn ifrån dem om ankor tillhör någon av dina fobier. I parken finns ett minizoo och en större lekplats. Väl i parken kan den arkitekturintresserade ta en titt på Zappeion som ritats av den danske arkitekten Theophilus Hansen. Framför denna byggnad hålls på sommaren utomhuskonserter och öster om byggnaden finns även en utomhusbiograf.

National Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

PANATHINAIKON STADION

Panathinaikon Stadion var huvudarena under OS 1896 och tar totalt 80 000 åskådare men har anor ända tillbaka till 300-talet före Kristus. Det var då platsen först gjordes om till en stadion för tävlingarna i samband med Panathinaikonfestivalen. Platsen var utmärkt att skapa monumentet på då det var en naturlig svacka mellan kullarna Agra och Ardettos. Stadion hittar du i närheten av Nationalparkens sydöstra hörn.

PARLAMENTET MED VAKTBYTE

På ena sidan av Syntagmatorget blickar parlamentet, det gamla kungliga palatset, ut mot torget i skydd av vakter. Parlamentet i sig kanske inte är den hetaste sevärdheten i fyramiljonersstaden men att se det officiella vaktombytet (söndagar kl. 11.00) med vakter i sina traditionella dräkter är något som lockar många. Om du inte har möjlighet att pricka in själva bytet så skiftar vakterna även plats varje heltimme. Platsbytet är ett skådespel som påminner om två hästar som i slowmotion växlar plats med varandra. De långsamma rörelserna sägs komma ifrån att vakterna i övrig tid står helt blickstilla utan att röra en fena och att det är det bästa sättet att få igång cirkulationen på.

PLAKA

Plaka är bland de äldre stadsdelarna av Aten, gamla stan, och också den mest turisttäta med allt vad det innebär. Här finns butiker som säljer det mesta, allt ifrån turist-kitsch till gediget hantverk. Området bjuder även på en hel del restauranger och barer. Även om Plaka känns som lite av en turistfälla så är det ibland skönt att bara vara just turist och göra det mest turistiska, att inte alltid vara så pretentiös. Just när du slagit dig ner i en bar, beställt in en iskall Mythos, blickar upp mot Akropolis och kastar ett öga på folkmyllret så kommer du må rätt bra ändå.

Marmorgatorna i Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

OLYMPIA STADION

Aten var värd för sommar-OS 2004 och en spektakulär stadion byggdes för ändamålet. Tyvärr underhåller inte staten särskilt många anläggningar som byggdes för OS idag men stadion är en upplevelse i arkitektur och är väl värd ett besök. Tunnelbanans gröna linje går ut till Olympia Stadion.

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION CULTURAL CENTER (SNFCC)

Det var 2006 som Stavros Niarchos Foundation offentliggjorde sina planer för att finansiera Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Ett projekt som skulle innefatta nya anläggningar både för Greklands nationalbibliotek och den grekiska nationaloperan samt skapandet av Stavros Niarchos Park på cirka 210 000 kvadratmeter. Avsikten med projektet är att utbildning och kultur är samhällets ryggrad och att SNFCC ska vara kotorna i denna stomme.

Torget utanför SNFCC, Aten. (Foto: Markus Olsson)


The National Library, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Den närmare 24 000 kvadratmeterstora byggnaden för National Library kombinerar ett traditionellt bibliotek med teknisk innovation för att kunna följa samhällets digitala utveckling. Ingången till biblioteket leder in i en stor öppen lobbyn med stora mobiler hängandes från taket där informationsdisken försvinner bort nere i lobbyns högra hörn. Biblioteket är uppdelat i separata områden för vuxna, tonåringar och barn samt har flera ytor för läsning och grupparbeten.

The National Opera, Aten. (Foto: Markus Olsson)

The National Opera med det 28 000 kvadratmeterstora auditoriet med 1 400 sittplatser är utformad för att förbättra operaupplevelsen för både besökare och artister. Akustiken, mekaniken och den flexibla scenografin ger möjlighet att kunna inhysa de klassiska operorna men även moderna multimediaproduktioner.

SYNTAGMATORGET MED PARLAMENTET

Syntagmatorget är en central punkt i Aten och ligger precis framför parlementet. Här hålls de flesta demonstrationer om det är sådana på gång och det är kanske framför allt känslan av folkets drivkraft du kan känna här.

Syntagmatorget, Aten. (Fotoi: Markus Olsson)

ZEUS TEMPEL

Zeus tempel började byggas i början av 500-talet före Kristus men stod klart först på 100-talet efter Kristus och var under en period Greklands största tempel. Templet hade då 104 kolonner som var 17 meter höga men idag finns bara 15 av dessa kvar.

Restauranger/uteställen

Som sig bör i en så pass stor stad är utbudet av restauranger, barer och uteställen enormt och en viktig del av en bra resa. Några av de mer bekanta återges här, men annars det är bara att kasta sig ut i Atens alla stadsdelar och prova sig fram.

360

Ett enastående sätt att uppleva Aten är genom att framleva kvällen på någon av de otaliga takterrasserna runt Monastiraki. En av mina favoriter när det kommer till takterrasser är 360 Cocktail Bar som erbjuder fenomenala drinkar och utsökt mat och oftast god service.

Utsikt från 360, Aten. (Foto: Markus Olsson)

A FOR ATHENS

En annan av Monastirkais takterrasser hittar du på A for Atens som också är ett hotell. Här kan det snabbt bli fullt så det gäller att vara ute i god tid men det är å andra sidan inga som helst problem att spendera timmar här uppe. Utsikten är magisk och drinkarna är goda.

AGHIAS FOTINIS

Aghias Fotinis är ett stort torg med en rad olika restauranger, barer, kaféer, glasskaféer med mera. Området är en modern stadsdel och du når det enkelt med spårvagnen som går från Syntagmatorget. Här kan du spendera kvällen med god mat och dryck till långt in på småtimmarna.

En av flera uteserveringar vid Aghias Fotinis. (Foto: Markus Olsson)

Rusty Grail vid Aghias Fotinis. (Foto: Markus Olsson)

ATHENS STREET FOOD FESTIVAL

I fler år i rad har jag missat Athens Street Food Festival som i regel går av stapeln tre helger i maj varje år. Jag har tidigare blivit förpassade till luckan i väggen som jag ändå uppskattar men i år tajmade jag mitt tillhåll i Aten med festivalens sista helg.

Många av de recensioner jag har ögnat igenom har klargjort att festivalen inte har särskilt mycket nytt att ge och att volymen från discjockeyns ambition att låta musiken studsa i den gamla industrilokalens enorma omfång snarare är ett irritationsmoment än ett berikande.

Athens Street food festival. (Foto: Markus Olsson)

Som blek skandinav skulle jag vilja hävda motsatsen. Från de lugna vidderna i utkanten av Västerås till en industrilokal i Aten är avståndet rätt långt och jag uppskattar verkligen känslan, dofterna, oset, volymen, sorlet, röran, de höga rösterna och de små.

BEERTIME

Atens största utbud av öl hittar du på Beertime i området Psiri. Listan av inhemsk öl är lång och skulle du hinna igenom alla sorter har de även ett stort utbud av utländsk öl. Har du svårt att bestämma dig kan du beställa in ölprovarbrickor och är du bestämd kan du ta in en treliters tillbringare av utvalda sorter.

Öl på Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

BRETTOS

Är ouzo något som strupen längtar efter så finns det en bar som heter Brettos, Atens äldsta destilleri i stadsdelen Plaka. Det är en gammal kultbar där hyllorna bakom bardisken bjuder på metervis av färgglada flaskor. På Brettos bränner man sin egen ouzo som tappas direkt ifrån ekfaten. Adress: Kydathineon 41. Tunnelbanestation: Syntagma eller Akropoli.

Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

CHOCOLATE ROYAL

Namnet till trots så är restaurang Chocolat Royal inte en restaurang där choklad utövar ett allt för starkt inflytande på menyns anrättningar utan Chocolat Royal är en restaurang med bra och varierad mat, charmig personal och med en underbar utsikt mot Akropolis.

Lax på Chocolat Royal, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Chocolat Royal ligger i området Thissio strax nedanför Akropolis västra sida. Restaurangen består av flera våningar där du i bottenvåningen hittar det som benämns Wine Station. Om du är nyfiken på grekiska viner är Wine Station stället att kunna testa en rad intressanta grekiska viner på. Utbudet omfattar viner från hela Grekland och i samlingen finns 40 olika sorter att glädjas åt. I flera fall kan du även köpa en flaska vin med dig hem. Wine Station anordnar även temakvällar med till exempel jazz samt organiserar olika typer av smakprovningar.

FALAFELLAS

En av de bästa falaflar jag någonsin ätit är på Falafellas i Aten. Inte mer än en lucka i väggen, men mer behövs heller inte. På bänkarna runt omkring sitter folk och äter sina rätter i stillhet. Magiskt på något sätt.

GYRISTROULA

Restaurang Souvlaki Gyristroula, i slutet av turiststråket Adrianou, ser inte mycket ut för världen och det kanske den inte heller är. Menyn är anpassade för trötta turister och säljer varianter av ”det grekiska” som ingen grek förmodligen förknippar med moderlandet. Det är enkelt, överkomligt och ganska ordinärt. Men, det är vårt favoritsälle och vi återvänder.

KINGS THEATER WINE BAR

Little Kooks (se nedan) bror är Kings Theater Wine Bar som är minst lika utflippad som Little Kook. Kings Theater Wine Bar har dock valt att fokusera på cocktails och viner och är ett häftigt ställe at starta kvällen på. På Kings Theater Wine Bar serveras småplock men inge tillagade rätter.

Kings Theater Wine Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

KOKKION

Kokkion är en av Atens små oaser som gör underbar handgjord glass. Kokkion ligger gömd på en liten sidogata till den stora leden Athinas, nära Monastiraki. Kvällen som jag var där bestod njutningen av salted caramel och stracciatella.

Kokkion, Aten. (Foto: Markus Olsson)

LITTLE KOOK

Totalt utflippade Little Kook erbjuder totalt utflippade bakverk, glassar och drinkar. Hjärnan bakom dessa kreationer är nästan föremål för en datortomografi. Här kan du vältra dig i socker och söta drinkar och vilket tema som gäller just när du är där vet bara Little Kook.

Little Kook, Aten. (Foto: Markus Olsson)

PLAKA

Runt det klassiska Plaka finns en rad uteställen och ett rikt utbud av restauranger. Många kanske kan upplevas som riktiga turistfällor men ofta är maten god och stämningen hög.

Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

PORTATIF CAFÉ (SINIA 21)

Om du älskar bakverk kan jag verkligen rekommendera Portatif Café vars specialitet är tartes i olika smakkombinationer. Finporslin och en liten tarte, Atenvistelsen kan knappast bli bättre.

PSIRI

Området Psiri är känt för att ha ett rikt nattliv vilket utvecklades betydligt under OS i Aten 2004. Här finns det många barer, restauranger och tavernor att välja mellan. Ställen som Beertime, Little Kook och KingsTheater Wine Bar ligger här.

Stränder

Du behöver inte ge dig ut till öarna för att hitta bra stränder när du är i Aten. Det går visserligen alldeles utmärkt att ta en dagstur till någon av de närmaste öarna som Egina eller Poros men du kan lika gärna ta spårvagnen mot Asklipiio Voulas från Syntagmatorget ner till Atens Rivera.

Kommunal strand, Atens Riviera.

Längs kusten finns både oorganiserade bad men även kostnadsfria kommunala bad liksom privata betalstränder. Inträdet ligger på cirka fem Euro för en dag och ett par solstolar medan priset under helger kan stiga något.

BOLIVAR BEACH CLUB

Hoppa av vid hållplats Kalamaki så har du Bolivar Beach Club precis intill. Här finns alla faciliteter du kan tänka dig samt alla möjliga vattensporter att prova på. Ute i vattnet finns en rejäl hoppborg för barn. Vissa kvällar kör de stora beachpartyn här  med mer eller mindre kända dj:s.

SOUTH BEACH

Vid slutstationen Asklipiio Voulas ligger stora South Beach med samma typ av utbud som Bolivar Beach Club. Personligen tycker jag att Bolivar har en lite högre klass men South Beach erbjuder istället fler sportmöjligheter.