inspiration

Ny linje i Atens tunnelbana förbinder flygplatsen med hamnen i Pireus

I samband med arbetet för en ny och bättre infrastruktur i Aten-området invigdes i måndags de nya tunnelbanestationerna på den blå linjen och förbinder nu Atens internationella flygplats med hamnen i Pireus. Den förlängda tunnelbanelinjen förkortar därmed restiden från flygplatsen till Pireus med cirka 35 minuter. Buss X96 som annars trafikerar sträckan tar cirka 90 minuter och den nya metrolinjen tar 55 minuter.

Atens tullebanenät.

Den blå linjen (3) trafikeras från kl. 05.30 till kl. 23.59 söndag till torsdag samt från kl. 05.30 till 01.06 på fredagar och lördagar. Det innebär att de som har en riktigt tidig färja att passa fortfarande kommer behöva använda ett annat färdsätt ner till Pireus.

De tre nya stationerna som har byggts i samband med detta beräknas hantera runt 123 000 nya resenärer dagligen med förhoppning att samtidigt minska den dagliga trafiken med runt 23 000 fordon.

(Information från gtp.gr 2022-10-10)

Det är sällan jag numera tar mig direkt från flygplatsen ner till Pireus utan jag startar nästan alla mina Greklandsresor med ett par nätter i Aten (länk). Men det är klart att utbyggnaden av den blå linjen underlättar en hel del och transporten ner till hamnen från flygplatsen blir betydligt smidigare. Jag kan ändå inte låta bli att känna att det finns en viss nostalgi i att ta buss X96 och skumpa omkring i 90 minuter innan jag ankommer myllret i Pireus hamn. Vi får se vilket färdsätt det blir nästa gång jag reser just den sträckan.

En annan sak som glädjer mig är att tunnelbanestationen Monastiraki inne i Aten nu även trafikerar Pireus med den blå linjen och inte enbart den gröna linjen (linje 1). Allt som allt blir det helt enkelt lättare att ta sig till Pireus där flest färjor ut i den grekiska övärlden avgår.

Läs mer: Hitta i hamnen i Pireus (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen