inspiration

5 anledningar att resa till Grekland i september

Några av mina bästa Greklandsresor har varit utanför högsäsongen i juli-augusti när de stora turistmassorna har lämnat landet och havet är behagligt varmt, klimatet som en svenska sommar och priserna är mer överkomliga. Tänk dig möjligheten att förlänga sommaren med att resa till Grekland i september och fylla på depåerna med energi för den mörkare årstiden!

Här är 5 anledningar till att resa till Grekland i september:

Vädret i Grekland i september

Vädret i Grekland i september är i princip som en svensk sommar med sköna, behagliga temperaturer och varmt i vattnet. Kvällarna är behagligt ljumna medan dagarna fortfarande ger en riktigt skön värme. Det regnar dessutom sällan i Grekland i september vilket gör att en septemberresa är ganska solsäker.

Medeltemperaturen på till exempel Rhodos i september är 24 grader och i Parga 21 grader. I havet under samma period och på samma platser är medeltemperaturen 26 grader vid Rhodos och 24 grader vid Parga.

Grekland i september
Anthony Quinn Bay, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Mer om medeltemperaturer under året i Grekland hittar du här: Vädret i Grekland under året (länk).

Färre turister

I september har de stora turistmassorna lämnat Grekland och invånarna i länderna runt Medelhavet har återgått till arbetet efter sina semesterperioder. Färjorna är inte längre överfulla och det är lättare att få tag på ett schysst boende till ett bra pris. Fulla restauranger är inte lika vanligt och allt har liksom börjat gå i ett litet saktare tempo. Det är generellt sett lugnare, tystare och mer rofyllt i Grekland i september.

Läs mer: Boka färja i Grekland (länk)

Havet är som sagt var fortfarande charmerande och stränderna är nu inte lika berusade av soltörstande besökare. På helgerna uppsöker grekiska familjer de lugna stränderna och njuter av utrymmet och ömheten havet ger den här tiden på året.

Taverna Paradiso Naxos
Taverna Paradiso vid Maragas Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Om du även värdesätter arkeologiska lokaliteter så har de ansenliga köerna till dessa reducerats till en mer nätt rad av väntande semesterfirare. Passa till exempel på att besöka Akropolis i Aten när horderna av turister avvikit och temperaturen har börjat sjunka.

Priset

I och med att färre turister åker till Grekland i september ökar konkurrensen att fånga upp de som hittar hit. Priserna på boende sjunker till skillnad mot högsäsongen i juli-augusti då de ofta når sin peak. Du kan i regel göra riktigt bra fynd och kanske till och med hitta ett boende med bättre standard till en kostnad som annars bara hade räckt till ett mindre flådigt boende.

Om du tar en sen charterresa till Grekland i september kan även priserna på dessa ha sjunkit kraftigt i och med att skolorna har börjat och efterfrågan på resor har minskat.

Förlänga sommaren

Att resa till Grekland i september är ett bra sätt att förlänga sommaren på, att dra ut lite på den varma sköna säsongen med sol och bad innan mörkret och kylan gör intåg. Det är en bra chans till att ladda energidepåerna inför hösten och arbetet. Missförstå mig rätt, jag gillar både hösten och vintern i detta avlånga land men det är något visst att ha färska, varma minnen från Grekland i september med sig i ryggsäcken när ljuset avtar.

Grekland i september
Valtos Beach, Parga. (Foto: Markus Olsson)

Bonusanledning: Festivaler

Grekland i september är en perfekt plats att berika sin svultna själ med musik- och kulturevenemang. Det är inte bara D-vitamin vi behöver bunkra upp inför den mörka perioden på året utan även tillskott av kultur- och matupplevelser kan understödja kampen mot det kommande mörkret.

Det finns en rad festivaler som genomförs och/eller avslutas i september. Allt ifrån dans, musik, teater och film till mat, color-run och öl.

Nyfiken på att öluffa? Kolla in mittgrekland.se’s sida om att öluffa (länk)!

Aktuella inreseregler till Grekland (länk).

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen