Grekiska julkakor med 2 favoriter: Kourabiedes och Melomakarona
Snön har fallit, temperaturen ligger just nu på -15 och jag drömmer om Grekland och om framtida resor samtidigt som jag botaniserar bland grekiska julkakor. Vart går resan nästa år? Jag fångar de få halmstrån jag känner till och gömmer grekiska smaker i diverse bakverk och låter enstaka jullåtar på grekiska ljuda i högtalaren. Men det gör ingenting att det bara är några få halmstrån, för det lilla kan också vara det stora. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå att drömma omfångsrika drömmar om Grekland, om resor både från dåtiden och om resor som väntar.
Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna i grekiska julkakor, en chokladboll med smak av Metaxa eller en bit mjuk pepparkaka med fetaostglasyr. Eller varför inte klassiska grekiska julkakor som Kourabiedes och Melomakarona? Därtill klassisk julmusik men på det ljuva språket grekiska skapar ett ljus i den mörkaste årstiden och bringar en längtan mot nya möten, sommar och värme.
Grekiska julkakor
Recept på Kourabiedes
Ingredienser (cirka 45 st)
100 gr florsocker
2 tsk vaniljsocker
400 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl Metaxa
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra kakorna med
Tillagning
Värm ugnen till 180 grader.
Börja med att blanda florsocker och vaniljsocker i en mixer. Tärna ner smöret och kör tills blandningen har fått en luftig konsistens. Blanda ner äggulorna, ägget och Metaxan. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner mjölblandningen under omrörning. Degen ska bli fast och smidig. Forma degen till ovala kakor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda dessa grekiska julkakor i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna på ett galler. Spraya kakorna med lite vatten och doppade dem i florsocker. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.
Det här är min absoluta favorit bland grekiska julkakor.
Recept på Melomakarona
Ingredienser (cirka 50 st)
1,25 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl olivolja
1,5 msk konjak
1,5 msk strösocker
Apelsinzest från 0,5 apelsin
100 gr valnötter
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk nejlika (mald)
Sockerlag
4 dl strösocker
3,5 dl vatten
1 msk citronsaft
0,5 kanelstång
Sockerlag med honung (alternativ till vanlig sockerlag)
2,5 del flytande honung
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 kanelstång
Valnötter (hackade) och kanel till dekorering
Tillagning
Värm ugnen till 200 grader.
Hacka valnötterna och blanda dem med olivolja, apelsinjuice, konjak, strösocker och apelsinzest. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och nejlika i en annan bunke. Tillsätt valnötsblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop en deg. Om degen blir för torr kan du tillsätta mer olivolja.
Forma cirka 50 stycken ovala kakor och lägg ut dem på bakplåtar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden kakorna gräddas tillreder du sockerlagen som kakorna ska doppas i. Blanda samman strösocker, vatten, citronsaft och lägg ner en halv kanelstång och låt det puttra i cirka 10 minuter.
Ta ut kakorna och låt de svalna något och doppa dem sedan i den varma sockerlagen. För att hela kakan ska suga åt sig av sockerlagen bör du vända på dem en gång. Låt de ligga i lagen i cirka 30 sekunder totalt. Lyft upp kakorna med en gaffel, lägg dem på bakplåten igen och strö över hackade valnötter och lite kanel. Förvara dessa grekiska julkakor i tättslutande burk.
Läs mer: Hur Melomakarona fick sitt namn (länk)
Recept på chokladbollar med Metaxa
Ingredienser
100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)
Tillagning
Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.
Dessa chokladbollar är förstås inga klassiska grekiska julkakor utan helt enkelt en liten ”grekifiering” .
Recept på mjuk pepparkaka med fetaostglasyr
Ingredienser
3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver
Fetaostglasyr
150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)
Lingon
Tillagning
Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler och låt den svalna.
När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.
Det här är ingen klassiker balnd grekiska julkakor utan snarare en grekifiering av en svensk klassiker.
Recept på müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad
Ingredienser (15 st)
150 gr vit choklad
2 msk grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppel- och kanelmüsli
Tillagning
Blanda yoghurten med vaniljsockret. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller mycket försiktigt i en skål i mikron. Bland ner lite av den smälta chokladen med yoghurten och tillsätt därefter resten av chokladen. Blanda till sist ner müslin och forma till små toppar. Dekorera med strössel om så önskas. Låt de stelna i kylen innan servering.
Grekisk julmusik
Ja, det kanske snarare handlar om julmusik på grekiska än just grekisk julmusik. Att kunna lyssna på gamla julklassiker på grekiska gör ändå att jag kan kombinera två favoriter; julen och Grekland.
Läs mer: Recept på havrebars med tranbär och grekisk yoghurt (länk)