inspiration

Gränderna i Naxos stad

Det finns så många platser i Grekland som jag verkligen älskar att befinna mig på, som till exempel på Naxos. Eller kanske snarare älskar att befinna mig i. Det handlar ofta om en känsla som jag upplever på plats, en känsla som skapas av miljö, dofter, ljud, möten och kanske till och med en aktuell sinnesstämning. Det finns platser som jag upplevde för 15 år sedan som jag fortfarande är förälskad i, som jag längtar efter och som bjuder på hela spektrat av känslor varje gång jag besöker platsen.

Gränd i Naxos stad
Restaurang i Naxos stad. (Foto: Markus Olsson)

Naxos stad

Just en sådan plats är de snirkliga gränderna i gamla Naxos stad. Här kan jag vandra runt i timtal och på något sätt alltid upptäcka ett nytt prång eller ny liten sidogata med ett litet bord och en stol som vittnar om en oansenlig taverna eller en vinbar. Målningar, butiker, blommor, ruiner, ja allt pryder denna lilla värld som ligger nedanför den venetianska borgen från 1260-talet. Den nedre delen av gamla stan heter Bourgos och är platsen där grekerna brukade bo på medeltiden medan den högsta punkten kallas Kastro (den venetianska borgen).

Gränd I Naxos stad
Taverna i Naxos stad. (Foto: Markus Olsson)

När du kliver iland på Naxos ser du tydligt Kastro som tornar upp sig högst upp i Old town och det är bara att ta sikte mot besfästningen för att ta sig in i labyrinten av stenlagda stråk. Det händer att den karta du har till hands inte riktigt stämmer med nätet av förgreningar och plötsligt är du tillbaka på en plats du trodde att du lämnade för fem minuter sedan. Jag har irrat bort mig otaliga gånger i förgreningarna, särskilt den gången jag hade bokat ett boende i närheten av Kastro. Aldrig har jag snurrat runt så mycket och återvänt till samma plats. Men just det är också en del av gamla stan på Naxos charm. En slags trolleri på något sätt.

Gränd i Naxos stad
Gränd i Naxos stad. (Foto: Markus Olsson)

Hamnpromenaden nedanför gamla stan i all ära när det är dags för kvällens middag men att i istället strosa i gränderna under lyktornas svaga sken och hitta just den där lilla charmiga tavernan är helt magiskt. Är du flera dagar på plats tycker jag att du ska passa på att uppleva stadens kontraster och njuta så mycket det går av både vyn mot det öppna havet och de snäva, stenlagda gränderna.

Gränd i Naxos stad.
Gränd i Naxos stad. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Tio platser att se och uppleva på Naxos (länk).

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen