inspiration

Naxos: 10 saker att se och göra

Okej, den här rubriken är nästan provocerande. Provocerande i den bemärkelsen att Kykladernas drottning faktiskt erbjuder så otroligt mycket att beskåda och att företa sig så att skriva om enbart tio saker/platser är lite av en förolämpning. Men se detta inlägg som en skildring av några russin i en för övrigt riktigt russin-rik kaka.

Naxos är för mig en återvändar-ö, alltså en ö som jag åker tillbaka till med ojämna mellanrum och som jag ständigt längtar tillbaka till. Oavsett hur jag planerar en resa så hamnar jag på Naxos förr eller senare och blir lika omhuldad som tidigare och förälskelsens intensitet är liksom omedelbar.

Ja, jag älskar verkligen Naxos. Även om jag har varit där flera gånger så har jag fortfarande en mängd russin kvar att äta, men här kommer i alla fall tio av de mest delikata och välsmakande russin som jag hittills ätit ur Naxos-kakan*.

Den här platsen är ren och skär magi för mig. Det är en plats för eftertanke och reflektion, en plats där vindens sus och cikadornas sång är det mest fundamentala. Man kan verkligen förstå varför templet byggdes på just den här platsen. Templet har runt 2500 år på nacken och ligger vackert omgivet av svajande grässtrån och lågt växande blommor. Strax intill templet höjer sig ett stort träd som skänker skugga mot solens varma strålar.

1. Demetertemplet

Demetertemplet Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Demeter var under antiken gudinnan för spannmål med flera tempel byggda i hennes ära. Marken runt Demetertemplet på Naxos är ett bördigt område så platsen för just det här templet känns ganska logisk.

2. Agia Anna

Agia Anna Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Strax söder om Naxos stad ligger byn Agia Anna. Det är här jag oftast bor när jag är på Naxos och anledningen till det är att det finns flera otroligt fina stränder inom en armlängds avstånd. Du behöver knappast något motordrivet åkdon för att ta dig mellan dem. Bussförbindelserna mellan Naxos stad och Agia Anna är dessutom goda så det är lätt att nyttja båda orternas utbud.

Solnedgång Agia Anna, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Agia Anna består till största delen av uthyrningsrum med tillhörande serviceinrättningar men utan stora hotellkomplex och utan en känsla av påträngande charter-environger. Det är liksom lagom, det är avkoppling, det är Grekland.

3. Taverna Paradiso

Taverna Paradiso, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns miljöer som liksom kan kidnappa ens hjärta. Taverna Paradiso i Agia Anna är just en sådan plats där den ligger precis intill havet och bara väntar på att få röva bort den livsviktiga pumpen. Serveringen under det stora pinjeträdet kan inte bli mer magisk. Vissa menar att det finns bättre mat på andra tavernor men man ska inte underskatta miljön som smaksättare. För mig är maten bra och miljön helt fantastisk.

4. Berget Zas

Berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Berget Zas är Kykladernas högsta berg med sina 1004 meter över havet. Och var kan man få en bättre utsikt än på den högsta toppen?

Berget Zas och byn Filoti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns två leder upp på berget Zas, den västra och den östra leden kan man säga. Båda startar utanför byn Filóti som efter vandringen utgör en avkopplande oas under de lummiga trädkronorna. Den östra leden som startar vid Agia Marina ovanför Filóti är lite flackare medan den västra leden som startar vid källan Arion söder om Filóti är en aning brantare. Båda lederna går utmärkt att kombinera om du utgår från Filóti. Då kan du ta den ena stigen upp och den andra ned. Från Filóti finns det tydliga skyltar som pekar mot Zas.

Torget i Filoti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

5. Naxos Old Town

En av anledningarna till att jag älskar de grekiska byarna är deras förmåga att omfamna besökarna med deras snirkliga gränder och små prång. Det är så långt man kan komma ifrån en svensk stads strikta utformning av en behärskad stadsarkitekt. Naxos stad med sin Old Town är inget undantag från snirklighet och att vandra på de trånga gatorna och att konstant upptäcka nya platser är riktigt njutbart. Vackert, fritt och samtidigt elementärt på något vis.

Taverna i Old Town, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

En del av Old Town utgörs av Kastro, den medeltida venetianska borgen från 1260-talet, och är dessutom den högsta punkten i Naxos stad. Kring Kastro finns arkeologiska museet och venetian museet och Agios Antonios-katedralen som alla är värda ett besök.

6. Apiranthos

Apiranthos, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Apiranthos, cirka en timme med buss från Naxos stad, är för många en av Naxos vackraste byar med all marmor som framför allt utgör gatstenarna men även vissa husfasader. Byn kallas därmed även för marmorbyn. Invånarna i byn kommer ursprungligen från Kreta varifrån de flydde från turkarna på 1600-talet och byggde upp sina nya hem cirka 500 meter över havet. Apiranthos består av smala gränder och har flera tavernor i början av byn tack vare de stora turistgrupper som kommer med buss från Naxos stad. I byn finns hela fyra museer; ett geologiskt museum, det naturhistoriska museet, folklivsmuseet och ett arkeologiskt museum.

Taverna i Apiranthos, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

7. Chalki (Halki)

En annan vacker bergsby är Chalki, en rofylld liten by som ligger i Tragea-dalen med flera kyrkor från den bysantinska perioden. Just under den bysantinska perioden var Chalki Naxos huvudstad och tidsperioden är synbar bland annat på vissa av husen med sina brokiga fasader. I Chalki råder minst sagt lugn så passa på att njuta av en lunch i skuggan vid det lilla torget mitt i byn.

Chalki (Halki), Naxos. (Foto: Markus Olsson)

I Chalki ligger även Naxos äldsta destilleri från 1896, Vallindras, som bränner citronlikören Kitron. Destilleriet är öppet för allmänheten och du kan få hela processen förklarad för dig och provsmaka likören eller köpa den i destilleriets butik.

8. Portara

Portara, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Portara strax utanför Naxos stad är ett klassiskt landmärke du inte kan missa. Portara är den kvarvarande entrén till det antika templet till Dionysos eller om det nu var Apollons ära. Ett bestående landmärke, ett bestående besök, ett bestående minne.

Den grekiska historien fascinerar på många sätt. Fantasin sätter inga gränser kring hur det en gång kan ha varit, att leva och att bo här under antiken.

9. Kouros vid Melanes

Kouros vid Melanes, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

En fascinerande lämning från förr är Kouros vid Melanes som av någon anledning aldrig blev klar. Han är drygt sex meter lång och ligger i ett skogsparti strax utanför en av Naxos nordligaste byar, Melanes, cirka 50 kilometer från Naxos stad. Statyn har ett brutet ben och kan vara anledningen till att den ligger kvar här istället för att den transporterades till sin beställare.

10. Mikri Vigla

Mikri Vigla Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos är berikad med en rad vackra stränder. Jag skulle säga några av Greklands kanske mest välskapta stränder. Vill du läsa mer om Naxos olika stränder kan du göra det här: Beach hopping på Naxos

En strand som jag gillar skarpt och en av de få platser jag faktiskt bott vid förutom Agia Anna är Mikri Vigla. Mikri Vigla är en blåsig plats som för vissa säkert kan te sig irriterande medan det för andra är den största fördelen. För Kitesurfare till exempel. I Mikri Vigla samlas de i horder och surfar och flyger om vart annat. Helt klart en fascinerande livlighet för en annan som hellre låter större delen av kroppen sakta gunga i det salta Medelhavet.

Vill du läsa mer om Naxos kan du göra det här: Naxos

*Listan är skapad utan inbördes ordning.

Här hittar du alla platser:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen