Fetaostens dag: fakta och goda recept med fetaost

Något som alltid finns i mitt kylskåp är fetaost. Och då pratar jag om den äkta fetaosten och inte den ost som kallas salladsost, vitost eller vilka namn man nu har döpt kopiorna till. Jag använder fetaosten i sallader, som fyllning eller i röror och till och med för att göra glass på!
Jag lovar, det är brutalt gott!

I århundraden har ost varit en viktig proteinkälla för människan och eftersom får och getter var huvudkällan för mjölk i Grekland blev också fetaosten den ost som i första hand försörjde grekerna med protein.

Äkta fetaost är sedan 2007 en skyddad produkt och får endast tillverkas i Grekland av naturliga ingredienser. Fetaosten har tillverkats sedan antiken och det sägs att det endast är grekerna som har det äkta receptet för att kunna tillverka äkta fetaost.

En äkta fetaost ska innehålla 100 % får- och getmjölk där minst 70% är fårmjölk och max 30 % är getmjölk. Till skillnad mot komjölk innehåller får- och getmjölk mer fett och kaseinprotein vilket får fetaosten att skilja sig från all annan ost.

Fetaost tillverkas mer eller mindre i alla delar av Grekland och de regioner som producerar mest fetaost i Grekland är:

  1. Thessalien
  2. Epirus
  3. Västra Grekland
  4. Peloponnesos
  5. Centrala Grekland

Greklands export av Fetaost har ökat det senaste åren och idag exporteras störst mängd Fetaost (inom EU) till Tyskland följt av Storbritannien, Italien och Sverige som står för 7,3 % av Greklands fetaostexport.

Grekiska forskare har lyckats avkoda den äkta fetaostens ”DNA” och det visade sig att den innehåller upp till 489 olika typer av proteiner vilket gör den till en av de proteinrikaste ostarna i världen. Proteinerna påverkar nervsystemet, njurfunktionen, blodtrycket och kolesterolet på ett positivt sätt och gör Fetaosten till ett slags ”super food”.
(Källa: Magazine Ambrosia #9 januari 2020)

Recept med fetaost:

Fetaostsoppa- soppa med fetaost

Soppa med fetaost
Soppa med fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en väldigt enkel fetaostsoppa där du kan experimentera genom att använda olika typer av grönsaker. Jag valde det allra enklaste: lök och morot, men nästa gång blir det även stjälkselleri i. Det är riktigt gott med den salta, mjuka fetaosten i fetaostsoppan och med ett grillat bröd till är rätten en perfekt höstlunch.

Recept: Fetaostsoppa (länk)

Fetaost- och lökpaj

Fetaost och lökpaj
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till höstens bufféer. Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj i många sammanhang.

Recept: Fetaost- och lökpaj (länk)

Pizza med fetaost och kantareller

Pizza med fetaost och kantareller
Pizza med fetaost och kantareller. (Foto: Markus Olsson)

För mig som grekofil är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit. För att samtidigt hylla den svenska hösten så kommer kvällens middag bli en pizza med svenska kantareller och grekisk fetaost. Tänk vad en vit ost kan göra med sinnena!

Recept: Pizza med fetaost och kantareller (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast