inspiration

Donoussa: 5 fantastiska stränder

Alltså Donoussa! Genom åren har jag kommit att uppskatta Greklands små öar allt mer. Jag tror att det beror på känslan av att komma riktigt långt bort från en hektisk vardag, känslan av att fly och hitta just det där paradiset som annars liksom bara är en fantasi.

Donoussa i Småkykladerna tillhör en av min absoluta favoriter när det kommer till de små öarna i Grekland. Avskalad, småväxt och utan ett behov av att hävda sig. Det är lätt att bara vara och kunna koppla av där. Jag har bara varit där en gång men den resan sitter fortfarande djupt förankrad i mig och jag minns lätt tillbaka till de magiska dagar jag hade där.

Ön har riktigt fin vandring med turer runt hela ön som går att avklaras under en dag och därtill verkligen bra stränder att stanna och svalka sig vid. Ofta med en taverna i anslutning eller i närheten. Det blir lätt att göra det till en heldag: vandra, bada, äta, bada, vila, vandra.

Nedan presenteras fem stränder på Donoussa att njuta av.

Kedros Beach

Kedros Beach Donoussa
Kedros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Kedros Beach ligger cirka 15-20 minuters gångväg från Stavros (huvudbyn) österut och är en av de mest besökta utanför byn. Stranden har fin, vit sand och ligger i en skyddad bukt bortom förrädiska vindar.

Vid Kedros Beach ligger en oorganiserad camping och stranden är omtyckt av nudister. Många snorklar vid Kedros Beach tack vare den goda sikten i det klara vattnet och det ska finnas ett skeppsvrak på botten att kolla in för den som tar på sig en cyklop och simmar ut.

Livadi Beach

Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Nedanför husen i Mersina ligger Livadi Beach med samma otroligt klara, turkosa vatten som finns vid de andra stränderna. Även denna strand är populär hos nudister och det förekommer oorganiserad camping precis bakom stranden. Under säsongen går det badbåt från Stavros hit men du kan förstås vandra eller ta den lilla buss som kör runt på ön.

Mesa Ammos Beach/ Kalotaritissa Beach

Mesa Ammos Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Mesa Ammos Beach ligger i byn Kalotaritissa och är kanske den stranden som är minst mysig på Donoussa. Vattnet är dock väldigt fint men stranden är lite ruff med stenar och drivved. Vid tavernan, Mitsos, ovanför stranden serveras fantastisk mat och än idag, sex år senare, så är den Spanakorizo som jag ätit där en av de godaste rätter jag satt i mig i Grekland. På Mitsos kan man sitta länge och njuta av mat, dryck, vindens sus och blicken ut mot havet.

Stavros Beach

Stavros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i huvudbyn Stavros delar byn i två delar, precis som stranden i huvudbyn på Koufonissi gör. Stranden är populär då den är nära till de flesta boenden och tavernor. Sanden är mjuk och fin och vattnet är turkost och klart. Det är ganska långgrunt och passar bra för barnfamiljer. Bakom stranden ligger en trevlig beachbar, Corona Borealis, som serverar mat och dryck.

Jag skulle vilja påstå att Satvros Beach är en av de finaste by-stränder som jag har upplevt i Grekland. När jag var på Donoussa bodde jag bara några minuter bort och jag intog min lunch inte bara en gång utan flera gånger vid strandbaren för att sedan njuta av stranden och vattnet.

Trypiti Beach

Trypiti Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Strax bortom Mesa Ammos Beach i byn Kalotaritissa ligger en liten oorganiserad strand Trypiti Beach. En skönt tillhåll om du vill vara ifred för en stund. Som vid många av Donoussas övriga stränder kan en och annan nudist hitta hit och antingen anammar du den filosofin eller behåller badkläderna på. Ingen tycker något om det.

Bakom stranden går en vandringsled som många promenerar längs för att komma ut på udden så även om många inte badar här så är det många som passerar.

Hitta till stränderna på Donoussa:

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Donoussa (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen