inspiration

Rhodos: fem (5) sevärdheter/ upplevelser

Att resa till Rhodos för fyra dygn är nästan som att inte resa dit alls. Det finns så mycket att upptäcka och att uppleva på Rhodos att jag nu endast har nosat på den förmögenhet som ön besitter. En förmögenhet av föränderliga stränder, en vansinnigt imponerande gammal stad, antika efterlämningar och erbjudande som bara en rutinerad turistadressat kan leverera (på gott och ont).

För, att Rhodos sväljer mängder av turister med hull och hår är inget att hymla om och vana inkastare rabblar alla ord de kan på svenska för att locka fram minsta uns av obeslutsamhet. 

Men, vimlet av semesterfirare till trots så är det en värdig ö med kolossalt mycket att utforska och det lilla av det kolossalt mycket jag upplevde under mina fyra dagar på plats har väckt en omedelbar lust att återvända.

Rhodos gamla stad

Att inte uppleva Rhodos gamla stad när du är på plats är som att inte riktigt uppleva ön. Rhodos stad är förstås betydligt större än den gamla medeltida stadsdelen men det är just de till åren komna beståndsdelarna som verkligen imponerar. Jag kan inte låta bli att känna att det är som att vandra omkring i filmkulisser då de gamla stadsdelarna är så pass välbevarade att de knappt känns gamla. Det är inte för inte som Rhodos gamla stad är en del av Unescos världsarv och det är liksom en självklarhet att hon är det.

Rhodos gamla stad
Gate till Rhodos gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Rhodos gamla stad har en skyddande ringmur med ett flertal ingångar (gater) och om du väljer att bo innanför murarna är det en nödvändighet att lära sig namnet på den närmaste gaten då till exempel taxibilar inte får trafikera gatorna på insidan. På gatorna rör sig istället horder av besökare och varhelst du befinner dig finns det butiker, restauranger och barer. Stora som små och allt i en mix med en grundläggande och imponerande historia som daterar ända tillbaka till 600-talet e Kr. 

Rhodos gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Ge Rhodos gamla stad rikligt med tid och passa på att gå vilse bland de små kullerstensgränderna. Upptäck små ouzobarer, tavernor utan inkastare och kaféer där besökarna talar grekiska. Njut av omgivningarna och dröm dig bort i den medeltida historien ackompanjerad av en drink vid något av alla små torg.

Rhodos gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Flertalet restauranger längs huvudstråken kanske inte lägger hela sin själ och sitt hjärta i matlagningen utan de bättre matupplevelserna hittar du i de små gränderna som du förvirrar dig in i. Min främsta matupplevelse blev på taverna Hermes som både var prisvärd och serverade själfull mat.

Rhodos gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

Om du inte bor i Rhodos stad, där det i princip är gångavstånd till gamla staden oavsett var du än bor, så ligger både hamnen och busstationen precis utanför Rhodos gamla stad och det är bara att knalla in genom någon av de solida murarnas ingångar.

Anthony Quinn Bay

En klassisk vy från Rhodos är bukten Anthony Quinn som ligger cirka 25 minuter österut med bil bortom Rhodos stad. Bukten har fått sitt namn efter skådespelaren Anthony Quinn som medverkade i filmen Kanonerna på Navarone. En film som delvis spelades in just här.

Athony Quinn Bay, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Ovanför stranden ligger en grusig platå tillika parkering från vilken en stentrappa leder ner till den minst sagt variationsrika stranden. Här finns solsängar på olika avsatser och klippformationer samt i den grova stenstranden. Det finns även utrymme att inmuta ett eget område med ett badlakan om du hellre vill det. Runt om bukten växer träd som både ger skugga och skydd mot vindar. Skulle suget efter mat och dryck göra sig påmint så ligger en taverna uppe vid platån.

Anthony Quinn är en uppskattad plats och under högsäsong i juli och augusti kan det bli knökfullt här men misströsta inte för på vägen mot parkeringen passerar du ytterligare badmöjligheter och stranden Ladiko är ett fint alternativ.

Ladiko Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Lindos

Okej, Lindos en förmiddag i början av september kan vara ett äventyr i sig. Det gäller att inta byn tidigt på dagen om du vill ha en chans att kunna forma denna eskapad. Ju närmare klockan tickar mot lunch, desto fler äventyrslystna besökare samlas i byns smala gränder med sikte på att ta sig upp på Lindos Akropolis. Ovanifrån sett en livskraftig myrstack, inifrån sett… ja, en livskraftig myrstack. 

Lindos med sitt Akropolis, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Lindos har riktigt gamla anor och har utstått flera attacker från ondsinta rövare och det sägs att virrvarret av gränder har kommit till för att förvilla dessa ondsinta plundrare. Virrvarret är egentligen just sådant som jag älskar med grekiska byar och för att ge en rättvis bild av Lindos och vad hon har att erbjuda så är ett morgonbesök att föredra. Att ge sig in i gränderna med alla andra skapar tyvärr knappt en möjlighet att få uppleva omgivningarna.

Oavsett kryllande människor så är trippen till Lindos helt klart värd det. Akropolis är en mäktig upplevelse högt ovanför kusten med tydliga lämningar av det tempel som en gång huserade här. Jag är glad att jag passade på att besöka Lindos när jag var på Rhodos och jag är glad att jag var där ganska tidigt på dagen.

Lindos Akropolis, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Om du inte besöker Lindos genom en anordnad bussresa, kan du parkera uppe vid den stora vägen men det går även att ta sig ner till stranden och parkera där. En man i neonfärgad väst guidar dig rätt om du siktar på strandparkeringen för nåde den som försöker parkera vid det stora trädet där byn börjar.

Inträdet för Akropolis ligger på 12 Euro (2021) och tänk på att använda fotriktiga skor för vägen upp är både smal och glatt.

Prassonissi

Hyrbilen tog oss även längst söderut på Rhodos och till ett riktigt blåsigt tillhåll. Alltså ett paradis för surfare och kitesurfare. Medan jag kämpade mot vinden för att hålla mig stående lekte atleterna med kastbyarna och utförde allehanda imponerande konster. Jag gissar att det inte alltid är dessa väderförhållanden här även om surfarna verkar ha mutat in delar av stranden för ett mer permanent uppehälle. 

Prassonissi, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Prassonissi har en liten strandremsa som binder ihop kobben som ligger utanför kusten med Rhodos och skapar egentligen två bukter vända mot varandra. Här finns ett par tavernor att förfriska sig vid och en enorm parkering för oss bilburna besökare. 

Prassonissi, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

När vi nådde Prassonissi hade klockan passerat lunch och en välbehövlig moussaka senare var tanken att låta kroppen vila i en solstol med havet som vaggvisa. Havet ville annorlunda och efter några minuters fascination över surfarna åkte vi vidare till Fourni Beach.

Fourni Beach

På vår hyrbilstur runt hela Rhodos hamnade vi till slut nere vid Fourni Beach för ett badstopp. Till slut utifrån att vi hade nått Rhodos södra spets och var på väg tillbaka mot Rhodos stad och till slut efter en rätt brant och slingrig väg ner för den kraftigt sluttande kusten. 

Fourni Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Nere vid Fourni Beach finns en foodtruck med enkla rätter och dryck. Känslan är att det är lätt bohemiskt och hela platsen utstrålar en ganska skön atmosfär. Det finns bara en handfull solstolar vid Fourni Beach men desto mer plats för att breda ut sin handduk på.

Vi snackar inte långgrunt vid Founi Beach utan ganska snabbt försvinner sandbotten under fötterna och vid en relativt blåsig dag som denna sveper stora sköna vågor in som transporterar badsugna i oanad riktningar.

För att nå Fourni Beach tar du sikte på det gamla slottet Monolithos och följer sedan den enda vägen ända ner till kusten.

Här hittar du platserna på Rhodos:

Läs mer: UD´s aktuella information om att res in i Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen