Grekland


Dodekaneserna

Rhodos

Till Rhodos går det både charter, reguljärflyg och inrikesflyg. Flygplatsen på Rhodos ligger cirka 14 kilometer utanför Rhodos stad. Under säsong går det färjor dagligen ifrån Pireus på fastlandet och flera mindre färjor trafikerar Rhodos och de närliggande öarna.

Namn på grekiska

Ρόδος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 118 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

flera

Om Rhodos

Rhodos är i princip lika stor som Öland med sina 1400 kvadratkilometer och är i och med det Dodekansernas största ö. Närmare 118 000 invånare bor på Rhodos men under en turistsäsong kommer det även till en miljon turister som sätter sin prägel på ön. Många av dem är skandinaver, både barnfamiljer och festsugna ungdomar, och charterbolagen håller hårt i Rhodos som destination.

Tack vare sitt strategiska läge mellan tre kontinenter, Europa, Asien och Afrika, blev Rhodos tidigt en viktig handelshamn och har idag flera intressanta sevärdheter. Rhodos gamla stad och Kamiros är ett par av dem men Rhodos har också inhyst ett av världens sju underverk, Kolossen på Rhodos, en enorm bronsstaty med en höjd av drygt 30 meter. Statyn förstördes i en jordbävning år 224 f. Kr och dess enda bevis på existens är de anteckningar som arkeologer har hittat på gamla ark. Var statyn en gång stod är omtvistat, i hamnen eller längre upp på land, och vi lär kanske aldrig få veta det heller.

Även om Rhodos är en ganska bördig ö där citrus, vindruvor, oliver och grönsaker odlas så är turismen helt klart den största näringen och som mer eller mindre alla arbetsföra invånare är sysselsatta med. Masstrusimen är påtaglig och utbudet därefter likaså. Rhodos stad präglas av ett stort nöjesutbud med barer, restauranger, klubbar och diskotek som sätter nivån för semestern. Vill du bo i Rhodos stad men ändå ha lite lugn och ro så är det så långt ifrån centrum som möjligt du ska leta boende. I övrigt finns det flera turistorter intill havet, som Faliraki och Lardos, där du kan få en skön semester med mycket bad och god mat. Oavsett var du hamnar på Rhodos så har du nära till långa stränder och ett utbud av något slag. Rhodos västkust är den som är mest oberörd men har å andra sidan knappt något hotell heller.

Rhodos högsta punkt är berget Ataviros med 1215 meter över havet och utgör en del av Rhodos bergiga inland. Dagar då du vill komma bort från turism och charterhotell så är det till getterna i inlandet du ska bege dig. Rhodos mäter 97 kilometer på längden och är 38 kilometer bred och har cirka 220 kilometer kust. De finaste stränderna hittar du på Rhodos syd- eller ostkust och på den norra kusten hittar du de mest exploaterade områdena med mer blandade sten- och sandstränder.

Mer information om Rhodos hittar du i vänstermenyn.Karta över Rhodos


Rulla till toppen