inspiration

Antiparos: Fem (5) saker du inte får missa på Antiparos

Det är knappast någon hemlighet vad jag känner för Antiparos. Ja, det är väl snarare så att jag gång på gång har blogg-basunerat ut min kärlek för den lilla men samtidigt så stora ö. Liten till ytan men stor när det kommer till gästvänlighet, charm och skönhet.

Jag har som sagt varit flera gånger på Antiparos och kommer med säkerhet återvända inom kort igen. Det har faktiskt blivit så att jag har avslutat min öluff på Antiparos upprepade gånger och det har kommit att bli en perfekt avrundning på luffandet runtom i den grekiska övärlden. Det har blivit som att komma hem, som att knyta ihop säcken och samla intrycken, samtidigt som jag får ett par sista väldigt njutbara dagar innan färden fortsätter mot nordliga breddgrader.

Till Antiparos tycker jag att du ska åka om du vill ha vackra vyer, fina stränder, lugna dagar, klassiska grekiska sockerbitshus och ja, kanske övärldens godaste glass.

Vicky

Glass från Vicky´s, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

På gågatan i Antiparos stad hittar du den lilla anspråkslösa glassbutiken Vicky med övärldens kanske godaste glass. Här finns en rad olika smaker som varierar över tid. Känner Vicky för att göra en ny smak så gör hon det och det är därför inte säkert att du kan köpa den du fick som favorit förra gången. Men jag lovar dig, du kommer att hitta en ny.

Vicky´s Ice cream, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Solnedången vid Sifneiko

Solnedgång vid Sifneiko, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Vi har väl alla suttit och betraktat de vackra solnedgångarna som naturen bjuder på i Grekland. Antiparos är inget undantag och den vackraste platsen att insupa den på är om du tar sikte mot Sifneiko, strax väster om Antiparos stad. Du går dit på fem minuter och ute vid kusten ligger flera barer där du kan njuta av ett glas gott i takt med att solen sakta går ner.

Stränderna

Psarliki Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos har förlovats med en rad fina stränder där det turkosa vattnet är alldeles kristallklart. Flera stränder är dessutom relativt långgrunda vilket passar barnfamiljer bra. Om du bor i Antiparos stad har du flera stränder på gångavstånd och längs med östkusten går en liten skyltad vandringsled bort till Fanari Beach.

Strand Antiparos
Faneromini Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos Cave

Antiparos grotta, Antiparos (Foto: Markus Olsson)

Antiparos är inte bara vacker på utsidan utan har även ett fascinerande inre, Antiparos Cave, med sina 85 meters djup. Grottan var känd redan på Alexander den stores tid, det vill säga på 300 talet före Kristus, och flera berömdheter har besökt grottan och ristat in sina signaturer på grottväggarna. I taket hänger stora stalaktiter som skapar en nästan utomjordisk upplevelse. Grottan är skickligt upplyst och gjutna trappor leder hela vägen ner till grottans botten.

Är du nyfiken på grottan så går det en minibuss några gånger per dag ifrån hamnen i Antiparos stad.

Kastro

Kastro, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Flera grekiska öar har magiskt vackra Kastron att stoltsera med. Ett Kastro som kanske är lite mindre känt är det som ligger inne i Antipaos stad och anledningen kan möjligen vara att det är lätt att missa det om du inte har bestämt dig för att sätta dina fotavtryck där inne. Ingången till Kastro hittar du vid torget ungefär i mitten av Antiparos stad där de flesta barer ligger. Det finns även ett litet museum med gratis inträde i anslutning till Kastro.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen