inspiration

Fem (5) saker att tänka på vid en grekisk öluff till de riktigt små öarna

Fem (5) saker att tänka på vid en grekisk öluff till de riktigt små öarna

  • Skriv ut

Man kan väl säga att jag har en förkärlek för de riktigt små öarna i den grekiska övärlden. Jag gillar att komma till platser där turismen med sina näbbar och klor inte riktigt har fått fäste och där invånarna fortfarande blir uppriktigt glada av besökare. Jag gillar när utbudet av tavernor inte är så stort, där maten tillagas med lokala råvaror och där hembryggda drycker ibland kan få håret i nacken att resa på sig. Jag gillar när utbudet av boende är unikt och i varierande miljöer. Jag gillar när det finns öde stränder dit nästan ingen annan hittar och jag gillar att vandra längs de gamla åsnestigaren där du fortfarande kan möta en man och hans åsna.
Det finns dock några saker du bör tänka på om du, liksom jag, gillar grekisk småskalighet.

Vy över Kalamos Anafi
Vy över Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Kontanter

Tänk på att det kanske bara finns en bankomat på ön (om ens det) så se till att ha en kontantreserv med dig.

Färjor

Se till att kolla upp hur ofta och vilka färjor som trafikerar ön. Ibland kan det vara svårt att planera in en liten ö i sitt reseschema när färjorna inte går så ofta. Titta på www.openseas.gr och framför allt på öns egna hemsida som ofta delger information om mindre båtar som inte finns i sökmotorer.

Mental förberedelse

Kom ihåg att utbudet av saker att både se och att göra kan vara ganska skralt så ställ in dig på sköna, lata dagar med en god bok på stranden, vandringar eller något annat som inte kräver ett shownummer eller konferencier.

Boende

Under högsäsong (juli-augusti) kan små öar bli helt fullbokade av semesterstinna medelhavsbor så boka boende i förväg om du reser under denna period.

Låg säsong

Reser du utanför säsong kan du räkna med att utbudet av faciliteter är ännu mindre än i vanliga fall. Alla tavernor håller inte öppet, resebyrån kanske bara säljer färjebiljetter ett par timmar på kvällstid eller att annan service faktiskt inte ges under lågsäsong. Kolla med boendet så att du inte missar något av vikt när du är på plats.

Småbåtshamn Kassos
Del av småbåtshamnen på Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Om du är förberedd på allt detta så lovar jag dig att några dagar på en av de små öarna i Grekland verkligen ger dig möjlighet att fylla på energidepåerna. Några öar som jag har kommit att fastna för är Anafi, Kassos, Sikinos, Koufinissi och Kimolos.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen